FOTO: Pexels

Pruga Novi Sad-Kelebija koštaće skoro 11 miliona evra po kilometru

FOTO: Pexels

Obnova pruge Novi Sad-Subotica-Kelebija koštaće Srbiju 10,7 miliona evra po kilometru, prema ugovoru o zajmu od kineske Eksim banke koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Prema ugovoru o zajmu posao je vredan 1,16 milijardi američkih dolara, dok je dužina ove deonice pruge Beograd-Budimpešta dugačka 108 kilometara.

Od ukupne sume koja će biti potrošena za modernizaciju i rekonstrukciju pruge, iz kredita Eksim banke dolazi 85 odsto, odnosno više od 988 miliona dolara.

Srbija će Eksim banci platiti i naknadu za upravljanje u izonsu od 2,5 miliona dolara, a posao će obaviti kineske firme China Railway International i China Communications Construction Company (CCCC).

Ove dve firme u Srbiji već grade deonicu pruge od Beograda do Stare Pazove.

PROČITAJTE JOŠ:

Kineski krediti od milijardu evra mimo domaćeg zakona

Vlada odlučila da kineskoj kompaniji pokloni zemljište u Zrenjaninu

Srbija će takođe uzeti zajam od Eksim banke za izgradnju autoputa Požega-Preljina u vrednosti od 445 miliona američkih dolara, prema drugom ugovoru o zajmu koji je takođe danas usvojila Skupština.

Taj posao, koji će takođe sprovesti kineski CCCC, vredan je ukupno 523,5 miliona dolara, što znači da će za izgradnju deonice dužine 30,9 kilometara Srbija platiti skoro 17 miliona po kilometru.

Sklapanje ovih sporazuma kritikovala je nevladina organizacija Transparentnost Srbija, koja tvrdi da se na ovaj način obesmišljavaju domaći zakoni koji propisuju stroga pravila za nadmetanje u javnim nabavkama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • crni domino

    11 miliona € po Km je nevidjena naprednjacka pljacka poreskih obveznika Srbije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • serbnen

    Srbija se zaduzuje za prugu koja ce pripasti Madjarskoj vrlo brzo, bar jos jednu deceniju. Kao sto smo kreditirali izgradnju saobracajnica i obrazovnih ustanova na Kosovu i gde su sada? Istorija se ponavlja, samo su imena politicara drugacija (ili nisu, dugo su vec isti. Kada sam bio dete bili su ovi sada a sada i moje dete uvlace u dugove!).