Prva presuda: 'Milenijum tim' proglašen krivim za rušenje u Savamali

U slučaju Savamala "pala" je prva presuda, ukoliko se ne računa ona koju je ministar policije Nebojša Stefanović dobio protiv nedeljnika NIN. 

Naime, prvostepenom presudom, Privredni sud u Beogradu proglasio je krivom firmu Milenijum tim za rušenje preostalih baraka u Hercegovačkoj ulici.

Firma koja gradi Beograd na vodi ističe da je to bio jedini zahtev koji je tužilac prihvatio, dok je sve druge, kako navode, odbio.

U Savamali, na mestu gde je performansom opozicije simbolično sahranjena, pravna država za trenutak je vaskrsla. 

Ne, Tužilaštvo ni posle skoro godinu dana nije utvrdilo ko je u izbornoj noći rušio u Hercegovačkoj ulici, ali je zato poznato da je, nakon rušenja, u avgustu i septembru usledilo "raščišćavanje terena", i to u izvođenju firme Milenijum tim, koja gradi Beograd na vodi. 

Tada su srušena tri objekta, koja su, kaže njihov vlasnik, pukim čudom "preživela" fantome u aprilu. One koji su ih srušilli - Privredni sud proglasio je krivim. 

"Ovo jeste prvostepena presuda, ali ohrabruje činjenica da, bez obzira na sve okolnosti, kao i na pritisak aktuelne vlasti, postoje sudije koje časno obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom i sa svojom profesijom", kaže direktor preduzeća "Transport Peroni" Vladimir Marković.

U aprilu se rušilo noću i pod fantomkama. U avgustu danju i uz zvaničnu dozvolu države. Naime, služba za katastar, prepričava nam vlasnik porušenih objekata, 25. maja, po nalogu Državnog pravobranilaštva, izlazi na teren i konstatuje da na katastarskoj parceli u Hercegovačkoj više nema starih objekata. Zanimljivo, te objekte kamera N1 snimila je 9. juna. 

"To je praktično bio osnov da grad Beograd preuzme novu kopiju plana, u kojoj sada više nema ucrtanih objekata na ovoj katastarskoj parceli, da izda privremenu građevinsku dozvolu preduzeću Beograd na vodi, koji angažuje svog glavnog izvođača Milenijum tim, koji sada u rukama sa građevinskom dozvolom vam stvarno poruši ta preostala tri objekta", rekao je Vladimir Marković.

Dok je u toku sudski postupak, Milenijum tim ne želi da komentariše. 

U odgovoru za N1 ističu da su, sem jednog, odbijeni svi ostali zahtevi tužioca. 

"Privredni sud u Beogradu je time doneo presudu u kome je odbijen najveći deo tužbenog zahteva, jer je samo u jednom, utvrdio da je naša kompanija smetala državinu tužioca. Na osnovu svega navedenog, Kompanija Millennium Team smatra da je suštinski deo zahteva tužioca odbijen".

Vlasnici porušenih objekata, osim Milenijum tima, tužili su i grad Beograd zbog tzv. smetnje državine.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je tužbu vlasnika porušenih objekata, s obrazloženjem da ti objekti više ne postoje. Naročito zanimljiv deo sudske odluke je onaj u kom piše da je "opšte poznato da je rušenje 25.4.2016. izvedeno od strane tuženog, odnosno grada Beograda".

Opšte je poznato postalo javnosti u junu prošle godine kada je premijer Aleksandar Vučić rekao da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi grada Beograda, pošto je mesec dana pre, one koji su rušili nazvao kompletnim idiotima.

Za kompletnim idiotima Tužilaštvo još traga, a osim novinarskih, ignoriše i zahteve Poverenika za informacije od javnog značaja. Rodoljub Šabić zato traži od Vlade da izvršenje njegovih rešenja obezbedi prinudom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara