Foto: TermlessPlayer4

Prvo demontaža, pa sređivanje „Pobednika“

Foto: TermlessPlayer4

U toku je tender za izvođača radova koji će sanirati spomenik „Pobednik" na Kalemegdanu, a restauracija Meštovićevog dela koštaće oko 200.000 evra, javile su Novosti.

Zavod za zaštitu spomenika kulture uputio je poziv za dopunu ponude preduzeću KOTO d.o.o. i umetničkoj radionici Kuzman Smederevo, čija je ponuda ranije proglašena neprihvatljivom. Poziv za dopunu objavljen je 9. jula na portalu Uprave za javne nabavke. 

Prethodno je 3. jula bio obustavljen postupak jer dizalica koju je ponuđač planirao da koristi nije imala odgovarajuće specifikacije - bila je viša i 18 tona teža nego što je propisano.

Ponuđaču je dat rok do 19. jula da pošalje novu ponudu sa dokazom da za dizalicu koja ispunjava uslove iz tehničke specifikacije.

Rekonstrukcija će početi kada za nju stigne građevinska dozvola. Kada izvođač radova bude poznat, skulptura će biti demontirana i odneta na popravku. Očekivana obnova spomenika trebalo bi da počne do kraja godine i da traje šest meseci. 

PROČITAJTE JOŠ:
Vesić o rekonstrukciji Pionira protiv koje se buni i sam arhitekta
SAZNAJEMO: Gradsko preduzeće za metro potrošilo dve trećine budžeta na plate

Spomenik knezu Mihailu takođe će biti ulepšan, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Bronzana skulptura iz 1882. godine zasijaće kada bude završen elaborat Direkcije za građevinsko zemljište, koji bi trebalo da odobri Zavod.

Za razliku od „Pobednika", spomenik knezu Mihailu najverovatnije neće biti demontiran i izmešten kada dođe vreme za rekonstrukciju. Za sada je očišćen postament konjanika, koji je imao mnogobrojna oštećenja od grafita, nalepnica i žvaka.

Obaveštenje: Ova vest dopunjena je 9. jula podacima o toku javne nabavke.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ekspert

    I molim izvođače radova, da u malter ne mešaju vijagru.