Ilustracija, Foto: Pexels

Psiholozi rešili da stanu na put lajf kouč šarlatanima

Ilustracija, Foto: Pexels
Srpski lajf koučevi skupo naplaćuju svoje „stručne" usluge, iako mnogi od njih nemaju nikakvo naučno znanje o psihilogiji, prenosi Politika sa Kongresa psihologa Srbije.

Čak nekoliko stotina trenera životnih veština i nadripsihologa bavi se mentalnim zdravljem nacije po basnoslovnim cenama, a ljudi iz struke često prigovaraju da su lajf koučevi za prihoterapiju obučeni, kao edukovana osoba koja pročita uputsvo za lek.

Oni se u javnosti najčešće reklamiraju pod egzotičnim imenima, koja u svom sastavu sadrže reč „psiho", ikao im njihovo formalno obrazovanje ne omogućava da se bave savetovanjem ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Da bi se to regulisalo, Društvo psihologa Srbije preko deset godina pokušava da inovira Zakon o uslovima za obavljanje psiholške delatnosti i da ga uskladi sa drugim strukovnim zakonima u Evropi.

Kako piše Politika, novim Zakonom o psihiloškoj delatnosti predviđeno je osnivanje komore psihologa koja bi umesto države regulisala profesionalnu delatnost psihologa i izdavala licence za rad. 

PROČITAJTE JOŠ:

Trenutno to čine pet ministarstava koja pravilnicima i podzakonskim aktima definišu ovu delatnost.

Cilj ovih mera je obezbeđivanje monitoringa nad radom psihiloga, a ujedno predstavlja i određen vid zaštite korisnika takvih usluga.

Kako za Politiku kaže dr Ivan Jerković, predsednik društva psihologa Srbije, Zakon je napisan i usvojen od strane Izvršnog odbora tog društva, te će biti predat ili Vladi Srbije ili nekom od ministarstava.

Jerković navodi da je najveći broj psihologa angažovan u prosveti, dok se najveće opadanje zaposlenja beleži u zdravstvu. 

On dodaje da je Novim zakonom o zdravstenoj zaštiti psiholozima ukinut pripravnički staž i da je psiholozima učinjena „medveđa usluga" , što znači da stručno usavršavanje nije obavezno.

To dalje znači da psiholozi nemaju mogućnost da budu na rukovodećim položajima u oblasti zdravstva, jer nemaju položen državni ispit.

Podaci Društva psiholga Srbije pokazuju da je u našoj zemlji evidentirano oko 4.000 psihologa, od kojih polovina radi u struci.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • crni domino

    Kud cete veceg lajf kouca od Aleksandra Vucica!!!? Pa on je bio povod da sav sljam u ovoj zemlji ispliva, medju njima i lajf kouc treneri!!! TACKA!