FOTO: Nova ekonomija

Računica NBS: Štednja u dinarima isplativija nego u evrima

FOTO: Nova ekonomija

Dinarska štednja u Srbiji isplativija je od štednje u evrima, prema analizi Narodne banka Srbije (NBS), koja kaže da će nastaviti da različitim merama promoviše štednju u domaćoj valuti.

Oročavanjem 100.000 dinara u martu 2018. štediša bi u martu ove godine dobio 2.336 dinara više od štediše koji bi oročio istu sumu u istom periodu, ali u evrima, navodi se u izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije objavljenom 31. maja.

„Narodna banka Srbije će, u saradnji sa Vladom, i u narodnom periodu nastaviti da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom s javnošću doprinosi procesu dinarizacije, s posebnim akcentom na promovisanje dinarske štednje", navodi se u izveštaju.

Dinarska štednja oročena na godinu dana bila je isplativija od devizne u bilo kom mesecu u poslednjih šest godina, izuzev u decembru 2013. i januaru 2014, navodi NBS.

NBS%20STEDNJA

I štednja oročena na tri meseca u domaćoj valuti bila je isplativija od štednje u evrima, kao i štednja oročena na duže rokove poput dve godine.

Dinarska štednja u Srbiji povećana je za preko 30 odsto od početka 2018. godine, dok je u poređenju sa avgustom 2012. gotovo učetvorostručena, navodi se u izveštaju NBS.

Kako se navodi, većoj isplativosti dinarske štednje u odnosu na deviznu doprinose niska i stabilna inflacija i relativno stabilan kurs dinara prema evru, znatno veće kamatne stope na štednju u dinarima nego u evrima i povoljniji tretman dinarske štednje, jer se kamata po osnovu dinarske štednje ne oporezuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Javni dug Srbije porastao za 40 milijardi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara