FOTO: Nova ekonomija

Računovođe najavljuju proteste i peticiju zbog novog zakona

FOTO: Nova ekonomija

Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije – URIKS najavilo je da će pokrenuti mirne protestne šetnje i peticiju za ukidanje obavezne licence računovođa koju predviđa novi zakon o računovodstvu.

URIKS navodi da je u predlog Zakona o računovodstvu  koji se letos našao na vrlo kratkoj javnoj raspravi a sutra će se naći pred narodnim poslanicima, mnogo spornih izmena i da nijedna primebda ovog udruženja nije usvojena. 

"Mnogo je spornih izmena, ali najznačnije i sa najviše štetnih posledica za struku i privredu su svakako uvođenje obaveze sticanja stručnih zvanja za knjigovodstvene agencije, uvođenje obaveze izdavanja elektronskih faktura i skraćenje rokova za finansijsko izveštavanje”, navodi se u saopštenju. 

Računovođe smatraju da odredba o neophodnosti sertifikovanju računovođa prema ACCA standardima nepotrebna i da će  troškovi polaganja i licenciranja dodatno povećati troškove malih preduzeća koja koriste usluge računovodsvtenih agencija.  Zato će ovo udruženje pokrenuti peticiju za ukidanje obaveze sticanja profesionalnih zvanja.

U URIKS-u su ocenili i da će obaveznost slanja elektronskih faktura dodatno povećati troškove posebno kod mikro pravnih lica I preduzetnika u vidu kupovine računarske obreme, softvera i interneta. 

Udruženje namerava i da stupi u kontakt sa svim zainteresovanim stranama -konsultantskim kućama, udruženjima, privrednicima, unijama poslodavaca, unijama proizvođača softvera itd radi planiranja zajedničkih aktivnosti.

Planiraju i sastanak u Ministarstvu finansija kao i ocenu ustavnosti, obraćanje zaštitniku građana, obraćanje EU komisiji i komisiji za zaštitu konkurentnosti.

Cilj nam je boriti se protiv nepotrebnih, dodatnih regulativa i ukazati na probleme računovodstvene profesije, te unaprediti računovodstvenu struku i olakšati rad računovodstvenih agencija i svih računovodstvenih i knjigovodstvenih radnika, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: Kad padnu e-porezi, glavobolja za računovođe
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Mica

    krajnje je vreme da i racunovodje dobiju svoj status