FOTO: Nova ekonomija

Računovođe nezadovoljne izmenama zakona

FOTO: Nova ekonomija

Računovođe i računovodstvene agencije nezadovoljne su rešenjima novog nacrta zakona o računovostvu za koji je javna rasprava završena početkom septembra.

Jedna od primedbi je da se ovaj jako važan zakon donosi tokom leta, kada većina zainteresovanih računovođa nije mogla da učestvuje u javnoj raspravi.

Na portalu Neobilten ocenjuje se da je odredba o neophodnosti sertifikovanju računovođa prema ACCA standardima nepotrebna i da će  troškovi polaganja i licenciranja dodatno povećati troškove malih preduzeća koja koriste usluge računovodsvtenih agencija. 

Računovođe su nezadovoljne i obrazloženjem da je cilj zakona poboljšanje  kvaliteta  finansijskih izveštaja.

" Stiče  se utisak  da računovodstvene agencije dostavljaju lošije finansijske izveštaje u odnosu  na izveštaje  koje dostavljaju zaposleni u pravnom licu.  Ova  konstatacija  iz nacrta Zakona nije potkrepljena istraživanjem, navodi se na portalu Neobilten.

Računovođe, između ostalog, traže i da se preciznije definiše  koji deo propisa za sprečavanje pranja novca može dovesti  do oduzimanja dozvole  za  rad   Agencije jer se ranije dešavalo da agencija izgubi dozvolu zbog nekog formalnog nedostatka  kao što je stavljanje potpisa na fotokopiju lične karte.

NED


PROČITAJTE JOŠ: E-POREZI KAD PADNE, GLAVOBOLJA ZA RAČUNOVOĐE


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara