Računovodstvena komora: Pod hitno ukinuti propise koji štete privredi

Foto: Pixabay

Računovodstvena komora Srbije saopštila je da je predsedniku Srbije prosledila zaključke o propisima koji ne doprinose pravnoj sigurnosti, kao i o propisima koji opterećuju rad računovođa i poreskih obveznika. Tim  zaključcima je obrazloženo koje propise treba hitno menjati, a koje tek treba doneti.

Propise u oblasti računovodstva treba menjati zbog uspešnog rada i veće pravne sigurnost u radu, posebno domaćih preduzetnika i privrednih društava, navodi Računovodstvena komore Srbije. On je inače, kako se navodi u saopštenju, zaključke o svemu tome usvojila na svojoj skupštini.

Ti zaključci su upućeni predsedniku Srbije su upućeni jer je on, kako se podseća, potpisnik Zakona o računovodstvu.

Sadržaj zaključaka objavljen je na sajtu Računovodstvene komore Srbije, dostavljeni su dostavljeni su i ministru Ministsrstva finansija. 

Navodi se da RKS okuplja računovođe koje su uspešno učestvovale u sprovedenim reformama, kao i u uvođenju Objedinjene naplate kod Poreske uprave i u prelasku na elektronsko poslovanje, reforme Fonda PIO, CROSO i drugih institucija.

VEĆINA PREDUZETNIKA PREŠLA U DOO NAKON TESTA SAMOSTALNOSTI
Računovodstvena komora: Do kraja marta produžiti rok za dostavljanje Statističkog izveštaja

RKS kako navodi radi i doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta, propisa i procedura i saradnje računovodja i poreskih obveznika sa državnim institucijama, što je sve u interesu budžeta Srbije.

Navedene propise prema mišljenju RKS treba hitno menjati, jer su napravili veliku štetu budžetu i poreskim obveznicima. Primer toga je kako se navodi test samostalnosti koji je uveden u Zakonu o porezu na dohodak građana.

Navodi se da su pored RKS štetnost testa samostalnosti potvrdili Udruženje zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Digitlna zajednica Srbije, kao i Udruženje frilensera i radnika na internetu, čiji su predstavnici učestvovali na zajedničkom panelu početkom juna.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.