Rade Panić: Za Novi Pazar odgovorna centralna vlast

Foto: Wikipedia

Za situaciju koja je zadesila Novi Pazar odgovorna je centralna vlast, jer je prerano došlo do relaksiranja mera zaštite, izjavio je gostujući na televiziji N1, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić. Zbog širenja virusa u tom gradu danas su bili i predstavnici Vlade Srbije, a situacija se pogoršala jer se među zaraženima našlo 20 lekara i 40 medicinskih sestara.

"Sve mere koje se preduzimaju, izuzev što nije uveden policijski čas, više podsećaju na vanredno stanje. Pitanje za odgovorne u Srbiji je zašto još čekaju sa proglašenjem vanrednog stanja jer evidentno je da se sprovode više nego vanredne mere. Radna obaveza, upućivanje zdravstvenog osoblja u ispomoć više nego jasno govore o tome", rekao je Panić.

Prema njegovom mišljenju, mere zaštite nisu bile ukinute planski.

"Plašim se da je ovo samo početak, izbori su bili pre osam, devet dana, tu je bilo mnogo malih, zatvorenih prostorija u kojima je puno ljudi provelo skoro ceo dan, a prodefilovalo je mnogo ljudi", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On je dodao i da se stvorila veštačka slika da je sada manje pacijenata, u stvari je prema njegovim rečima isti broj, samo je protokol drugačiji.

Sindikat lekara i farmaceuta je, kaže, stavio je na dnevni red pitanje da li Krizni štab može da donosi obavezujuće zaključke o premeštaju zdravstvenih radnika.

Izneo je stav da to u ovom trenutku ne može da bude pravno obavezujuće, naglasio je da ima mnogo bolesnih lekara, kao i da je njihova prosečna starosna struktura veća od 55 godina.

Podvukao je da je već 15 lekara i stomatologa dalo svoj život u borbi protiv epidemije i za zaštitu građana.

Panić tvrdi i da nema dovoljno PCR testova, kako je rekla direktorka Batuta, kao i da možda ima 260 hiljada seroloških, brzih, koji su, kako naglašava, nepouzdani.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 276 osoba. Bitku sa kovidom 19 izgubila su još tri pacijenta, javio je RTS.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara