FOTO: Pixabay

Radnice prebačene u drugu firmu, pa otpuštene bez otpremine

FOTO: Pixabay

Bivše radnice slovenačke firme Fori Textile tvrde da su ostale bez otpremnine jer su u okviru programa rešavanja viška zaposlenih upućene da rade u drugu firmu Fori Products gde su ubrzo dobile otkaz zbog navodnog neispunjavanja norme, piše Radnik.rs.

Iz Ministarstva za rad za ovaj portal navode da u slučaju kada je zaposlenom omogućen rad kod drugog poslodavca, on više nema pravo na otpremninu po osnovu viška zaposlenih u firmi u kojoj je radio.

Više radnica koje su, kako tvrde, više od deset godina radile za firmu Fori Textile u Kragujevcu obratilo se portalu Radnik.rs jer ne mogu da ostvare pravo na otpremninu iako su u ovoj firmi bile višak radne snage.

Bojana i Dragana kažu da su u Fori Textilu radile kao šivačice automobilskih sedišta za svetske brendove kao što su Sitroen, Volvo, Pežo, Folksvagen.

Kako navode, vremenom se plata smanjivala jer su neki klijenti za koje su radile otkazali saradnju, njihova mesečna zarada bila je i do 43.000 din sa prekovremenim i noćnim radom, a kasnije, kako je obim proizvodnje opadao, plata je bila oko 25.000.

Prošle godine zbog smanjenog obima posla dobile su prvo aneks ugovora da će raditi pola radnog vremena – dvadeset časova nedeljno.

Ubrzo, dobile su ponudu da pređu da rade u drugu firmu Fori Products koja se bavi proizvodnjom kolica umesto da dobiju otkaz kao tehnološki višak.

One navode da su pristale na tu ponudu smatrajući da je to bolja opcija od gubitka posla.

Prema dokumentaciji koju su dostavile portalu Radnik, Bojana i Dragana su u decembru 2018. godine potpisale ugovor o radu na neodređeno vreme sa firmom Fori Products na nepuno radno vreme, odnosno na dvadeset sati nedeljno.

Kako navode, u novoj firmi za pola radnog vremena primale su oko 14.000 dinara. U aprilu ove godine Bojana dobija upozorenje pred otkaz u kom piše da ne ostvaruje odgovarajuće-standardne rezultate rada, a u maju i otkaz ugovora.

Otkaz su dobile i druge radnice. Neke od njih odlučile su da tuže bivšeg poslodavca tvrdeći da je norma koja se spominje u otkazu osmišljena kako bi se firma oslobodila viška radnika, ali da se ona nikada nije primenjivala.

„Da sam znala da će ovako da bude i da ćemo dobiti otkaz, uzela bih novac od otpremnine kao tehnološki višak i ne bih prelazila u drugu firmu", navodi Dragana.

Celu priču pročitajte OVDE.

PROČITAJTE JOŠ:

SAZNAJEMO: Dodatnih 34 miliona za uređenje Trga Republike

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara