Ilustracija FOTO: N1

Radnici Fabrike reznog alata u Čačku opet sprečili izvršitelje da preuzmu fabriku

Ilustracija FOTO: N1
Radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku sprečili su danas sudske izvršitelje da zajedno sa policijom prinudno preuzmu pogon te fabrike Kuglična vretena.

Radnici su odbili da napuste radna mesta čime su, 15. put, sprečili izvršitelje da uđu u fabrički pogon i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom koji je uvećan na oko 4,6 miliona dinara.

Na kapiji fabrike bili su zakačeni veliki transparenti na kojima je pisalo "Hoćemo da radimo, nećemo na ulicu", "Preživeli smo sankcije, bombardovanje, preživećemo i Privredni sud", "Stop pravosudnoj i izvršiteljskoj mafiji", "Ne izbacujte nas na ulicu, mi smo samo pošteni radnici" i "Ne damo kuglična vretena".

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je novinarima da se pritisak i represija nad radnicima i dalje nastavlja.

PROČITAJTE JOŠ:

"Osim prekršajnih prijava koje su radnici dobili i novčano kažnjeni sa po 10.000 dinara, sada stižu i krivične prijave i radnici se pozivaju na saslušanje kod javnog tužioca jer su, kako se navodi u prijavi, pripadali grupi koja je sprečavala službena lica u izvršenju dužnosti", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, Privredni sud u Čačku kaznio je 53 radnika FRA novčanom kaznom od po 10.000 dinara jer u februaru nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u pogon te fabrike, a načelnika policije u Čačku Draška Darijevića sud je kaznio novčanom kaznom od 100.000 dinara, zbog "neodgovarajućeg postupanja policije" u slučaju prinudnog izvršenja nad tim pogonom.

Đelić je ocenio da se Privredni sud u Čačku "različito ponaša u istoj pravnoj stvari", u poređenju sa Višim i Osnovnim sudom u tom gradu.

"Imamo rešenja iz Osnovnog i Višeg suda u kojima se odbijaju predlozi za sprovođenje izvršenja nad pognom FRA, zato što ta fabrika pripada kategoriji preduzeća koja su pod zaštitom Ministarstva odbrane jer su od strateškog značaja za potrebe namenske industrije", rekao je Đelić.

On je dodao da radnici FRA neće odustati od očuvanja radnih mesta i najavio da će u narednom periodu oni održati protest ispred Ministarstva pravde u Beogradu.

"Mi hoćemo samo da sačuvamo svoja radna mesta, ovde se radi o goloj egzistenciji", kazao je Đelić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara