FOTO: Pixabay

Radnici "Petoletke" otkupili svoju bivšu fabriku

FOTO: Pixabay

Nakon što je „Prva petoletka" otišla u stečaj, deo radnika osnovao je nova preduzeća i nastavio proizvodnju, a nedavno su uspeli da otkupe svoju bivšu fabrku, pišu Večernje novosti. Finansijski izveštaji preduzeća pokazuju da radnici kao vlasnici mogu da ostvare veliki uspeh.

Krajem 2015. godine, 676 radnika „Petoletke" i povezanih firmi dalo je po 500 evra od otpreminine i formiralo „PPT Petoletku". Još 108 radnika se okupilo, uplatilo po 168.000 dinara i registrovalo „Prvu petoletku – zaptivne elemente".

Kako pišu Novosti, kompanija „Prva petoletka – zaptivni elementi" nedavno je izdvojila 84 miliona dinara za kupovinu proizvodne hale, trafostanice i restorana u sastavu tri nekadašnje „Petoletkine" firme u stečaju.

Od osnivanja krajem 2015, odnosno početkom 2016. godine, dve kompanije u vlasništvu radnika radile su tako što su iznajmljivale hale fabrika u stečaju, a sada su obe dočekale da ih otkupe. 

„PPT Petoletka" nedavno je iz stečaja kupila objekte nekadašnje „PPT Hidraulike" a sada je problem rešila i „Prva petoletka – zaptivni elementi", pišu Novosti.

„Bili smo firma bez imovine. To nije preporuka. Ne uliva poverenje ni partnerima, niti bankama. Ma koliko uspešno poslovali, to je pravilo veliki problem. Sada čekamo još potpisivanje ugovora", rekao je direktor „Prve petoletke – zaptivnih elemenata" Dušan Stevanović. 

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši radnici Prvu petoletku izvukli iz stečaja i vratili je u život

Prva petoletka za dve godine ostvarila prihod veći od 137 miliona evra

Ovo preduzeće osnovano je 29. decembra 2015, registrovano je za proizvodnju proizvoda od gume i već prvu godinu poslovanja završilo u plusu sa 25,6 miliona dinara neto dobitka, prema podacima Agencije za privredne registre.

Od ukupno 158 miliona poslovnih prihoda, oko 94,4 miliona došlo je od prodaje robe, proizvoda i usluga na inostranom tržištu.

Sledeće, 2017. godine neto prihod iznosio je 24,8 miliona dinara a 2018. bio je 48 miliona. Takođe, nastavio se trend da se veći deo zarade ostvaruje u inostranstvu.

„PPT Petoletka" osnovana je govoto istovremeno, 4. januara 2016. godine. Ova firma „razvija, proizvodi, prodaje i pruža usluge servisiranja hidrauličkih, pneumatskih i elektro uredjaja i sistema za ugradnju u privredna vozila i vozila poljoprivredne, gradjevinske mehanizacije, procesne industrije i ostale oblasti primene", navodi se na sajtu preduzeća.

Već te godine ostvarila je čitavu milijardu dinara poslovnih prihoda, od čega je 55 miliona dinara iznosio neto dobitak. 

Naredne godine poslovni prihodi porasli su na 1,4 milijarde, dok je neto prihod u 2017. skoro 67,4 miliona dinara.

Poslovni prihodi ostali su na istom nivou i 2018. godine, dok su poslovni prihodi iznosili 46 miliona dinara.

Uprkos poslovnim uspesima, radnici do sada nisu delili dividende jer se štedelo za poslovni prostor, pišu Novosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara