Ilustracija, Foto: Nova ekonomija

Radnici PKB-a telima brane rasprodaju preostalog zemljišta

Ilustracija, Foto: Nova ekonomija
Radnici PKB-a njavili su da će soptvenim telima braniti preostalo zemljište koje nije rasprodato, piše Danas.

Nakon što je veći deo parcela i imovine prodat Al Dahri, preostala imovina je počela da se oglašava na licitacijama, a to je jedina vrednost iz koje bi radnici mogli da upišu svoje besplatne akcije, one koje su ranije postojali u registrima Korporacije, ali ih je država „zaturila" tokom prenošenja društvenog kapitala u državni, kažu za Danas iz Udruženja bivših radnika i penzionera PKB.

Nakon neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede i protesta koji su pre dva dana organizovali ispred firme, iz Udruženja su se odlučili na ovaj potez, navodeći da su duboko razočarani, jer su u pitanju greške koje su nastale priikom sprovođenja Zakona u privatizaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz ovog Udruženja kažu da očekuju odluku Privrednog suda u Beogradu tokom naredne nedelje o zabrani daljeg otuđenja imovine.

Oni navode da su to zatražili uz tužbu protiv države zbog zakona koji nije sproveden što je rezultiralo time da su bivši radnici samo u matičnoj firmi izgubili svoje besplatne akcije, dok su zaposleni u zavisnim preduzećima to pravo ostvarili.

Kako navodi Danas, iako je najveći deo imovine prodat Al Dahri, PKB ima dovoljno parcela iz čije vrednosti bi se mogla nadoknaditi šteta, a ne da se za te svrhe uzima novac iz budžeta.

Advokat Udruženja, Saša Gemaljević, kaže da ovaj dnevni list da su akcije radnika bile regulisane Zakonom o privatizaciji i da su ti udeli zaposlenih bili evidentirani u knjigama PKB-a i obračunati prema godinama staža za svakog pojedinačno.

Kako je država odlučila da u septembru prošle godine da proda imovinu udeli radnika, praktično njihovo vlasništvo, jednostavno je izbrisano, napominje Gemaljević.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara