Zoran Radojičić Foto:N1

Radojičić: Predloženi gradski budžet za 2019. realan i uravnotežen

Zoran Radojičić Foto:N1
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je predloženi gradski budžet za 2019. godinu realan, uravnotežen i razvojni, i da je rezultat politike odgovornog ponašanja prema građanima koja se sprovodi poslednje četiri i po godine.

"Budžet je nedvosmisleno usmeren na ulaganje u kapitalne projekte, ali ne na štetu drugih važnih socijalno ekonomskih segmenata. On je pre svega socijalno odgovoran i brine o potrebama većine Beograđana", kazao je Radojičić na sednici gradskog parlamenta na čijem dnevnom redu je i predlog budžeta za narednu godinu.

On je naveo da je predloženo da budžet grada, zajedno sa budžetima gradskih opština iznosi preko milijardu evra, ili oko 123 milijarde dinara i da se prvi put u dugoj istoriji Beograda dešava da jedan budžet premaši milijardu evra.

Istakao je da je planirano povećanje prihoda gradske kase od blizu 40 milijardi dinara po osnovu naplate od poreza na dohodak građana, što je za 3,5 odsto više u odnosu očekivanu naplatu u 2018. godini.

"Sve to je rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada na teritoriji grada Beograda, koja je posledica ekonomskog oporavka zemlje, a koja je počela onog trenutka kada je, tada premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić hrabro krenuo u sprovođenje teških ekonomskih mera", rekao je Radojičić.

Planirani izvorni prihodi u 2019. godini na nivou grada iznose oko 45,2 milijarde dinara, što je 6,8 odsto više od procene ostvarenja u 2018. godini.

Kako je objasnio gradonačelnik, to je rezultat uvećanog plana od prihoda poreza na imovinu, lokalnih administrativnih taksi, boravišne takse, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zakupa nepokretnosti u gradskoj svojini, zakupa građevinskog zemljišta, prihoda za boravak dece u predškolskim ustanovama, prihoda od novčanih kazni, prihoda od zakupnine za stan u gradskoj svojini, dela dobiti javnih preduzeća i ostalih prihoda.

Planirana kapitalna ulaganja u gradskom budžetu za sledeću godinu iznose oko 19,4 milijarde dinara i čine oko 17,5 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu, što je uvećanje od 44,8 odsto u odnosu na ovu godinu.

"Krediti i dalje predstavljaju veliki balast. Samo za kredite koju je prethodna vlast uzela, građani Beograda u 2019. godini, moraće da izdvoje, za otplatu glavnice i kamate oko 4,7 milijardi dinara, sto čini 4,36 odsto rashoda budžeta za narednu godinu", kazao je Radojičić i dodao da su subvencije javnim, ne finansijskim preduzećima i organizacijama "drastično smanjene".

Subvencije bi u narednoj godini trebalo da iznose oko 2,2 milijarde dinara, i njihovo učešće u ukupnim rashodima budžeta za sledeću godinu biće oko dva odsto, što je smanjenje od 82,57 odsto u odnosu na 2018. godinu. 

U gradskom budžetu za 2019. predviđeno je više od 18,5 milijardi dinara za opremanje komunalne infrastrukture, izgradnju novih puteva, kanalizacione, vodovodne i toplovodne mreže. 

Prema rečima gradonačelnika, Republika i Direkcija za javna ulaganja nastaviće sa značajnim ulaganjima u zdravstvenu infrastukturu Kliničkog centra, kliničko bolničkih centara, bolnica za decu i porodilje, a u 2019. će biti izgrađena dva nova doma zdravlja. 

"Brinemo i o pravilnom razvoju mladih i gradićemo nove fiskulturnih sale u osnovnim školama. Potrebno je vreme, ali se nećemo zaustaviti dok svako školsko dete ne bude imalo uslove za bavljenje sportom u školama", rekao je on. 

Od ukupnog budžeta, približno 13 milijardi dinara predviđeno je za gradske opštine, oko tri milijarde više nego ove godine. 

"Time pokazujemo da priče o decentralizaciji nisu samo priče. Prema pravilniku koji je napravila radna grupa, deljen je novac po opštinama i time smo posebno vodili računa da se neke nepravde prema građanima iz prethodnog perioda isprave", istakao je Radojičić. 

Najavio je povećanje pomoći prodiljama pa će tako majke iz Beograda koje rode blizance, uz sve ostale nadoknade koje dobijaju porodilje, od grada dobijati i jednokratnu pomoć od 50.000 dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara