Radovi na osporavanoj spalionici otpada u Vinči teku uprkos koroni

Foto: Pixabay

Radovi na izgradnji kompleksa nove deponije i postrojenja za tretman komunalnog otpada u Vinči, koji će obuhvatati i spalionicu otpada, nije bio obustavljan ni tokom vanrednog stanja, zbog čega se očekuje da bi stara deponija trebala da bude zatvorena do kraja godine, piše Politika.

Na radovima je trenutno angažovano 250 radnika a celo postrojenje, u skladu sa planovima, trebalo bi da otpočne sa radom do kraja 2023. godine.

Izgradnja spalionice i priča oko rešavanja pitanja deponije već dugo je u žiži javnosti, obzirom na komunalne probleme koje glavni grad Srbije trenutno ima, ali i osporavanja projekta kojem se pripisuje nedovoljna usklađenost sa ekološkim regulativama Evropske unije.

Grad Beograd je 29. septembra 2017. godine potpisao ugovor o koncesiiji za izgradnu postrojenja sa konzorcijumom "Beo Clean Energy", koji je u vlasništvu kompanija Suez, Itochu i fonda Marguerite II.

Spalionica bi trebala da ima godišnji kapacitet od 340.000 tona, a planirana je izgradnja nove deponije, postrojenje za odlaganje otpada i skladišteni prostor za gas. Projekat finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija i Austrijska razvojna banka (OeEB).

Koncesija je data na period od 25 godina, a ukupna vrednost projekta se procenjuje na 370 miliona evra.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) je prošlog oktobra saopštila da je Evropska investiciona banka (EIB) odsutala od finansiranja projekta zbog posledica koje će ovaj projekat imati po ciljeve u vezi recikliranja otpada postavljene u Poglavlju 27, odnosno po pristupanje Evropskoj uniji.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nakon toga je rekao da EIB nije odbila da finansira izgradnju spalionice, da će se u njoj koristiti samo otpad kojie ne može da se reciklira, kao i da "šumovi" o odbijanju ove banke da finansira izgradnju spalionice stižu iz "političke sfere".

U NDMBGD navode i da je u projektnoj dokumentaciji za izgradnju spalionice izostavljeno više osnovnih podataka, poput količine čvrstog otpada koji nastaje u Beogradu, koliko je od toga moguće reciklirati i koliko će vode novo postrojenje trošiti u svom radu.

Delegacija EU u Srbiji je naknadno pojasnila da spaljivanje otpada jeste opcija, ali samo za mani deo otpada, koji se ne može sprečiti, umanjiti, reciklirati ili zbrinuti na bilo koji drugi način, prenosi eKapija.

"Prema sadašnjem projektu za Vinču, u novom pogonu za spaljivanje otpada i proizvodnju energije moglo bi da se spali više od polovine komunalnog beogradskog otpada, umesto da se on reciklira. To ne bi podstaklo recikliranje i ozbiljno bi dovelo u opasnost sposobnost Srbije da se uskladi sa zakonodavstvom EU o otpadu", navode u Delegaciji.

Kako navodi CEE Bankwatch, ovog marta je NDMBG podnela dve žalbe Energetskoj zajednici u vezi sa projektom, pozivajući da se preispita subvencionisanje struje dobijene iz spalionice kao obnovljivog izvora enrgije, kao i za kršenje direktive EU o proceni uticaja na životnu sredinu.

Sa druge strane, opozicioni Savez za Srbiju je projekat spalionice u Vinči kritikovao ne samo zbog ekoloških, već i zbog ekonomskih razloga.

Na primer, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je u više navrata ponavljao da će direktan trošak spalionice biti 1.15 milijardi evra, da se Grad Beograd sa konesionarom dogovorio da plaća skoro 39 miliona evra svake godine, a da je po prvobitnom projektu spalionica trebala da košta 179 miliona evra.

U SZS-u navode i da je kompanija dobila status povlašćenog proizvođača struje, što znači da će EPS električnu energiju otkupljivati po cenama višim od uobičajenih tržišnih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara