Raiffeisen banka za sada jedina može da vrši video-identifikaciju klijenata

Foto: Nova ekonomija

Raiffeisen banka je za sada jedina finansijska institucija koja je izrazila nameru da svojim klijentima omogući video-identifikaciju i koja je ispunila sve uslove za sprovođenje tog postupka, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS od prošle godine dozvoljava da se građani pri uspostavljanju poslovnog odnosa identifikuju ne samo putem kvalifikovanog elektronskog sertifikata, već i putem video veze u realnom vremenu (face recognition system), bez potrebe odlaska u prostorije banke ili druge finansijske institucije.

Taj postupak se sprovodi, na primer, prilikom otvaranju tekućeg računa u banci, i predstavlja samo jedan segment postupka uspostavljanja poslovnog odnosa - isključivo onaj koji se tiče identifikacije klijenta, dodaje NBS.

"Postupak je prevashodno namenjen građanima koji žele da uštede vreme, ali bez dodatnih troškova. Klijent će moći da koristi bilo koji elektronski uređaj s kamerom (računar, tablet, mobilni telefon), pa mu nisu potrebna nikakva dodatna ulaganja (nije potreban ni čitač lične karte)", navodi se u pojašnjenju NBS.

Na istoj stranici se dodaje i da finansijske institucije moraju da za sprovođenje ove mere ispune propisane zahteve u cilju maksimalne sigurnosti ovog postupka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • struja

    Za sada... još samo malo