Ramuš Haradinaj FOTO:@haradinajramush

Ramuš Haradinaj odbio predlog Brisela da privremeno ukine takse

Ramuš Haradinaj FOTO:@haradinajramush
Ramuš Haradinaj i formalno je odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom.

"Prošlo je vreme kada su takva pitanja mogla biti rešena uslovljavanjem", piše premijer privremenih prištinskih institucija Haradinaj šefici evropske diplomatije, Federiki Mogerini . 

Pismo je GazetaExpres objavila neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog SSP. 

"Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen", piše Haradinaj. 

Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rešavanja tarifnog problema sa Srbijom, a pre današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu. 

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svestan realnosti. 

"Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum", naveo je Haradinaj. 

S tim u vezi, on podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,Republike Kosova i Republike Srbije, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak. 

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između "dve zemlje". 

Haradinaj navodi i da veruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapredjenje stavova i ambicija. 

Uz uverenje da je rešenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma. 

Evropska unija je u nedelju uputila pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara