Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji

Foto: Pixabay

Društvo arhitekata Beograda i kompanija "Maison royal" raspisali su urbanističko-arhitektonski konkurs za deo između Slavije i Manježa.

Konkurs je otvoreni, anketni, jednostepeni, međunarodni i anonimni, a radovi treba da ponude rešenje za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu. 

Kako je Nova ekonomija ranije pisala, između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju.

Višespratnice planira da gradi kompanija "STEFIAL" d.o.o,  u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

Konkurs je raspisan 5. jula, a krajnji rok za podnošenje radova je 4. oktobar 2021. godine.

Kako piše u oglasu, ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje šest radova i ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa dodeliće se nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 30.000 evra.

Prva nagrada iznosi 15.000 evra, druga 10.000 evra, a treća 3.000 evra. 

Predsednik žirija je arhitekta Ivan Rašković. 

U smernicama koje je dostavio Zavod za zaštitu spomenika kulture navedeno je da se deo prostora nekada nalazio u okviru celine "Zapadni Vračar" koja je bila pod prethodnom zaštitom.

Mere zaštite istekle su 25. decembra 2020. godine, pa u ovom trenutku nije potrebno preduzimanje mera tehničke zaštite na tom prostoru, navode iz Zavoda.

Međutim, ako Vlada donese odluku o otvrđivanju "Zapadnog Vračara" za kulturno dobro, prostor stiče pravnu zaštitu, a Zavod nakon toga određuje mere tehničke zaštite za intervencije u okviru kulturnog dobra. 

Firma Dejana Stankovića gradi višespratnice između Slavije i Manježa

Stambeni i poslovni prostor, plus zelenilo 

Kako piše u smernicama i preporukama u konukursu, kolski pristup planiranom kompleksu moguć je isključivo iz ulica Svetozara Markovića i Kralja Milutina, i to tako da je primarani pristup iz Svetozara Markovića.

Naglašava se da kolski pristup parcelama iz ulice Kralja Milana nije dozvoljen, kao i da je potrebno obezbediti pristup i manervisanje interventnih vozila. 

Parkiranje vozila je potrebno obezbediti u podzemnoj garaži. 

U preporukama se navodi i da stambeni sadržaji treba da budu na višim spratovima budućeg kompleksa, a  poslovni, komercijalni i uslužni sadržaji, u prizemlju i na prvom spratu, s tim da je moguće da komercijalni sadržaji budu i u delu prve podzemne etaže. 

Samo stanovanje, kako piše, treba planirati tako da bude u kategoriji "višeg nivoa" stanovanja, odnosno da uključuje apartmansko i luksuzno stanovanje.

Konkretne namene komercijalno-poslovnog nisu unapred definisane, izuzev, obaveze da se obezbede uslovi za SPA centar sa teretanom, ukupne površine oko 300 metara kvadratnih. 

Preporučuje se i organizacija otvorenih prostora, pešačkih tokova i zelenih površina bloka, kao javnog gradskog prostora, a poželjno je i planirati i pasaže kojima će se omogućiti komunikacija i javno korišćenje unutarblokovskog prostora.

Potrebmo je i da se sačuvaju postojeće zelene površine, ali i planirajz nove. Između ostalog,  ako je moguće, krovne površine, završne i niže etaže treba urediti kao ozelenjene krovne terase. 

I saobraćajne komunikacije i trgove treba vizuelno naglasiti zelenilom, drvoredima i uličnim travnjacima, a otvorene prostore moguće je obogatiti vodenim površinama kao što su vodena ogledala, fontane, mlaznice u pločniku.

Kao kriterijumi za ocenu radova nabrajaju se karakter i kvalitet unapređenja urbanog identiteta područja u kontekstu neposrednog i šireg okruženja, programska i ekonomska opravdanost predloženog rešenja, jasan prostorni koncept, funkcionalnost predloženog rešenja, odnos prema kontekstu, graditeljskom i kulturnom nasleđu, pristup u skladu sa principima održivost, sprovodljivost rešenja u skladu sa konkursnim uslovima, jasnoća saopštavanja kroz grafičke priloge.

Povod  za raspisivanje arhitektonskog konkursa je Odluka o izradi Plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina. 

Navodi se i da je  ovo "dragoceno područje u centralnoj zoni grada, danas u neadekvatnom režimu korišćenja" zapušteno i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.