Raspisan tender za Muzej grada Beograda, uslov da je izvođač "gradio muzeje"

Pixabay

Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izvođenje radova na rekonstrukciji Muzeja grada Beograda. Procenjena vrednost javne nabavke iznosi 2,792 milijarde dinara. 

Rekonstrukcija Muzeja, koji je osnovan 1903. godine, najavljivana je godinama unazad.  Zgrada u Resavskoj 40b u kojoj je smešten Muzej preuzeta je od 2006. godine od Ministarstva odbrane. 

U dokumentaciji piše da je rok za izvođenje radova 600 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. To podrazumeva da se u periodu ugovorenog roka izvrše sva potrebna infrastrukturna priključenja objekta, funkcionalna ispitivanja i probe i pribavljanje svih potrebnih potvrda, saglasnosti i zapisnika o ispitivanju i ispravnosti izvedenih radova.  Međutim, izvođač ima pravo na produženje ugovorenog roka.

Među uslovima koje treba da ispuni budući izvođač radova grad je propisao i taj da je  u periodu pet godina pre isteka roka za podnošenje ponuda izveo radove na rekonstrukciji sa dogradnjom ili rekonstrukciji objekta ili sanaciji fasade na objektu u režimu zaštite nadležnog organa za zaštitu spomenika kulture.

Otvoren Narodni muzej posle 15 godina rekonstrukcije

Osim ovog, grad od budućeg izvođača traži da je u periodu od pet godina pre isteka roka za podnošenje ponuda izveo radove na najviše dva referentna objekta minimalne ukupne bruto građevinske površine 10.000,00 m², na izgradnji ili dogradnji ili rekonstrukciji sa dogradnjom ili rekonstrukciji sa kompletno izvedenim i završenim građevinsko-zanatskim i instalaterskim radovima. 

Za objekte na kojima su izvedeni radovi na dogradnji ili rekonstrukciji računa se samo bruto građevinska površina dograđenog ili rekonstruisanog dela postojećeg objekta.  

I zamenik gradonačelinika Goran Vesić je uoči raspisivanja tendera rekao da će uslovi za izvođača biti veoma teški jer neće moći da se javi niko ko nije gradio muzeje i nema iskustva u tom poslu. Najavio je i početak radova za novembar. 

Kriterijum za dodelu ugovora je cena, a javna nabavka se sprovodi u otvorenom postupku.

Stefan Nemanja nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej

Odlukom žirija 2016. godine kao idejno rešenje za rekonstrukciju objekta u Resavskoj 40b i prenamenu u Muzej grada Beograda izabran je rad urađen u okviru Arhitektonskog biroa "BOROVIA" iz Beograda, piše na sajtu muzeja. 

Rešavanje dugogodišnjeg problema Muzeja Grada Beograda 2014. godine najavljivao je  i ministar finansija Siniša Mali, nakon što je izabran za gradonačelnika Beograda. 

Grad je novac za obnovu muzeja obezbedio iz sopstvenog budžeta, rekao je juče Vesić. On je 2014. poručio rekao da prostor neće biti rekonstrisan iz budžeta već  iz donacija, te da će se pokrenuti akcija sa prijateljskim gradovima Evrope, vladama iz celog sveta, između ostalog da će pozvati Beograđane koji žive u svetu, a imaju svoje kompanije. 

Novi Muzej će, kaže,  biti najveći u Srbiji,  prostiraće se na oko 18.000 m2, odnosno biće kao četvrtina Luvra. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.