Ređina de Dominićis (UNICEF): Poslovna zajednica se odazvala tokom pandemije

Nova ekonomija

Poslovna zajednica u Srbiji pokazala je visok stepen spremnosti i pružila podršku kako bi se olakšala situacija izazvana pandemijom, rekla je za Novu ekonomiju Ređina de Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Moram da naglasim da su u trenutku usporavanja privrednih aktivnosti, biznis lideri iz Srbije pokazali veliku solidarnost odlučivši da deo prihoda usmere ka UNICEF-u i tako podrže naš zdravstveni sistem da se izbori sa pandemijom.  

Prikupljeno je skoro milion dolara za nabavku preko potrebne medicinsake opreme, zaštitne opreme za zdravstvene radnike, higijenskih paketa za najuzgoženije porodice.

Posebno smo zahvalni što su se sami zaposleni u kompanijama, pre svega članice Inicijative Digitalna Srbija uključili u prikupljanje donacija i pokazali visok nivo solidarnosti. 

Tako su na primer, zaposleni u Nordeusu ličnim donacijama, uz liderstvo Branka Milutinovića i podršku rukovodstva ove kompanije, među prvima pokrenuli prikupljanje priloga za nabavku respiratora. 

Ovoj inicijativi priključili su se Fi Akademi, Rajfajsen banka, Vojvođanska banka, Eko Helenik, Katena Media, Orion Telekom, Simfoni, Mulikom grup, Vega Aj-Ti Soursing, Tajfun Hil, Stil Impeks, inicijativa „I am not a robot“, marketing agencija I&F McCann grupa, EKO Helenik, Lidl, Mol, Endava,Telenor fondacija, Telegrup, Multikom grupa, Kontinental automotiv Srbija.

Nacionalna ambasadorka UNICEF-a, Ana Ivanović, donirala jee među prvima i lično pozvala svoje partnere i prijatelje da i oni doniraju. 

Tako su se njenom pozivu u jako kratkom periodu odazvali Pti Ženev Petrović Srbija, Udruženje reciklera Srbije, EXLRT, Eksekom, Kalemegdan divelopment, Prozon. 

Poslovni lideri iz Srbije, koji posluju van zemlje okupili su saradnike i svojim ličnim donacijama daju doprinos svojoj zemlji. To je slučaj sa Nikolom Božinović koji je sa druge strane Atlantika pokrenuo saradnike, partnere i zaposlene Nutaniksa, u Americi i Srbiji. 

UNICEF i Međunarodna organizacija rada na globalnom nivou pozivaju vlade da pojačaju mere socijalne zaštite, posebno za ugrožene porodice, između ostalog kroz pružanje pomoći poslodavcima da ne otpuštaju zaposlene i nastave da isplaćuju plate. 

Ovo odavno nije samo zdravstvena kriza. To se naročito odnosi za ugrožene porodice i decu koji su korisnici sistema socijalne zaštite, kaže de Dominićis. 

Govorimo o korisnicima novčane socijalne pomoći, dečijeg dodatka, novčanih davanja po osnovu invalidnosti, kao i onima koji koriste usluge zbog problema u porodičnom funkcionisanju, uključujući i zbog nasilja u porodici. 

Treba reći da kriza svakako može da se odrazi na dobrobit svih onih koji su se i pre krize nalazili na rubu siromaštva i one koji u ovoj situaciji ostanu bez posla ili zarade.

Osigurati kontinuitet mera socijalne zaštite u uslovima pandemije, koja zahteva primenu striktnih preventnih zaštitnih mera radi očuvanja zdravlja i korisnika i pružalaca usluga, svakako je veliki izazov za sve države i sisteme. 

Moramo da izrazimo zadovoljstvo naporima da se osigura kontinuitet postojećih novčanih davanja i  funkcionisanje ključnih usluga socijalne zaštite za najugroženije porodice i decu. 

Vlada Republike Srbije usvojila je i niz drugih jednokratnih ekonomskih mera što je takođe pozitivno i što treba priznati.  To su sve značajni napori  kojima je cilj prevencija i ublažavanje negativnih efekata pandemije na najugroženije porodice, a naročito one sa decom.

Međutim, jednako je važno da se već danas misli o sekundarnim, produženim efektima pandemije. UNICEF će i u narednom periodu pružati pomoć Vladi  da se obezbedi kontinuitet u pružanju usluga za decu i višestruko ugrožene porodice. 

UNICEF veliku pažnju poklanja praćenju stanja i potreba. Kako bismo precizno ustanovili koje su sada njihove potrebe, mi trenutno sprovodimo anketu koja treba da nam pruži pokazatelje o efektima pandemije na porodice sa decom. 

Verujemo da će nam rezultati ove ankete pružiti korisne uvide za oblikovanje određenih socio-ekonomskih mera, u kontekstu ekonomskih izazova, jednakog, pravičnog i balansiranog pristupa merama u periodu po okončanju neposredne krize, kaže de Dominićis.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara