Foto: Nova ekonomija, Darko Stanimirović

Redovna i komunalna policija: Nismo mi još kolege

Foto: Nova ekonomija, Darko Stanimirović

Činjenica da komunalna policija sada dobija ovlašćenja koja su malo bliža "regularnoj” policiji, ne znači da će ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova smatrati kolegama u skorije vreme, piše Danas. 

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o komunalnoj miliciji koji osim što predviđa promenu imena komunalne policije u miliciju, uvodi još dva nova ovlašćenja za komunalce:

- zaustavljanje i pregledanje vozila u pokretu 

- prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca, odnosno pozivanje građana na informativni razgovor.

Novina je i mogućnost korišćenja biber spreja kao sredstvo prinude, uz postojeći pendrek i lisice. Takođe, komunalni milicajci će ubuduće moći da rade u civilu.

Jedan neimenovani policijski službenik je rekao za ovaj list da policija na komunalce gleda kao i na pripadnike obezbeđenja.

"Oni su završili nekakav kurs, i sada misle da su policija. Policijska akademija traje četiri godine. Da bi se dobio posao u policiji, najpre se ide na obuku koja traje godinu dana. Potom se šest meseci ide na praksu, a zatim još šest meseci pripravničkog staža”, kaže on. A i kad sve to prođe, sa policijskim službenikom je uvek stariji kolega. 

Upravo ta razlika u obuci je uzrok zbog kojeg ima toliko nasilnih incidenata u koje je uključena komunalna policija, smatra ovaj pripadnik MUP-a. 

"Policajac tačno zna gde je granica i koju meru u kojim okolnostima sme da primeni”, dodaje on.

PROČITAJTE JOŠ: BIJU KOMUNALNI POLICAJCI, AL' BIJU I BEOGRAĐANI

KOMUNALNA SPECIJALNIM UREĐAJIMA SNIMA TABLICE

Jedna od najvažnijij novina zakona je to da zakon omogućava da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da formiraju komunalnu miliciju.

Takođe, ukinuta je odredba koja je do sada važila, a to je da na svakih pet hiljada stanovnika dolazi jedan komunalni milicioner što znači da su gradskim upravama odrešene ruke kad je reč o zapošljavanju komunalnih milicajaca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara