Regionalna Platforma oduđuje pritvaranje novinarke portala nova.rs

Foto: Pixabay

Mreža novinarskih asocijacija i medijskih sindikata "Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara" saopštila je da osuđuje hapšenje i pritvor novinarke portala nova.rs kao "neprihvatljivo" narušavanje medijskih sloboda.  

"Uprkos tome što je naknadno puštena, smatramo da je ovo, kao i pokušaji da se ograniči slobodan protok informacija od strane Vlade Srbije neprihvatljivo kršenje prihvaćenih standarda medijskih sloboda čak i u vreme vanredne situacije", navodi se u saopštenju.

Regionalna platforma pozdravlja puštanje Ane Lalić na slobodu i povlačenje mera "usmerenih na ograničavanje slobodnog protoka informacija". Organizacija očekuje da će tenička oprema "Lalićevoj biti vraćena što pre, i da njeni izvori, ako budu otkriveni, neće trpeti nikakve posledice".

Takođe, Regionalna platforma je pozvala Vladu da poštuje "Ustav Republike Srbije i njene zakone" i da se „suzdrži od korišćenja vanrednog stanja“ za ograničavanje medijskih sloboda, koje organizacija smatra posebno važnim tokom zdravstvenih kriza kao što je pandemija koronavirusa.

Novinarka koja je pisala o stanju u KC Vojvodine puštena iz pritvora

Novinarka Ana Lalić privedena je ubrzo nakon objavljivanja teksta pod naslovom "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre", u kojem piše da Klinički centar Vojvodine (KCV) ima problem sa "hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije".

Vlada Srbija je u međuvremenu povukla odluku kojom se kriznim štabovima lokalnih samouprava zabranjuje da obaveštavaju javnost u vezi sa trenutnom zdravstvenom krizom.

Regionalna platforma okuplja novinare iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i sa Kosova, i  broji više od 8.200 članova.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara