FOTO: Flickr

Vesić: Početak radova najkasnije za sedam dana

Rekonstrukcija Trga Republike će trajati 420 dana

FOTO: Flickr

Radovi na rekonstrukciji Trga republike počeće najkasnije za sedam dana, a trajaće 420 dana, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Biće urađena kompletna rekonstrukcija, uklonjene žardinjere, postavljene granitne ploče, dosta zelenila i klupa, biće napravljena zona usporenog saobraćaja, i to će postati zaista jedan centralni gradski trg. Mi smo na to ponosni, posebno zbog toga što je bilo vreme da se rekonstruiše ovaj trg - rekao je Vesić gostujući na TV Studio B.

Vesić je najavio i da u ponedeljak počinje rekonstrukcija jednog dela Ulice Strahinjića bana, od Francuske prema Bajlonijevoj pijaci.

Taj deo će postati pešačka zona i onda ćemo raditi pravi ulaz u Skadarliju, koji će biti popločan - rekao je zamenik gradonačelnika, a preneo Sekretarijat za informisanje.

Vesić je naveo da je jutros obišao radove u Bulevaru oslobođenja, i da će biti gotovi i koji dan ranije od roka koji je planiran za 3. septembar.

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave, zatim kompletne obale, uklanjanje železničke pruge počinje do kraja septembra, rekao je Vesić.

Tenderi za jarbol i gondolu

Govoreći o postavljanju srpskog jarbola, Vesić je istakao da očekuje da se tokom oktobra ili početkom novembra raspiše tender za njegovu izgradnju, što znači da sa prvim prolećnim danima može da se počne sa realizacijom ovog projekta.

Sa Vladom Srbije, Skijalištima Srbije, Ministarstvom turizma i Ministarstvom finansija radimo naporno na projektu gondole. Verujemo da bi tender trebalo da bude raspisan najkasnije do oktobra, a radovi bi mogli da počnu na proleće - rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio i da će od septembra primati građane u Gradskoj upravi jednom nedeljno, mada, kako je istakao, kod njega su vrata za građane otvorena svakog dana jer kad sreće ljude na ulici ili odgovara na pitanja gledalaca i to su neka vrsta „otvorenih vrata”, jer je komunikacija sa građanima veoma važna.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, Vesić je posebno istakao potrebu oštrije kaznene politike kada je u pitanju krađa delova spomenika ili spomen-ploča, ali i da će Grad Beograd uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i tražiti da se to tretira kao oštećenje infrastrukture i kulturno-istorijskih spomenika.

On je istakao da se upravo sa Vladom RS radi na velikoj kampanji koja treba da reši pitanje naziva ulica na teritoriji čitavog grada, jer oko 300 ulica uopšte nemaju imena.

Prema njegovim rečima, napraviće se knjiga standarda koja će sadržati pravila kako ulice treba da se obeležavaju i to je nešto što Beograd kao metropola mora da uradi.

 Ulicom kralja Milana od ponedeljka

Vesić je istakao da je juče otklonjen kvar na vodovodnoj cevi u Ulici kralja Milana, te da sada kreće asfaltiranje koje će biti završeno do nedelje, a od ponedeljka će saobraćaj u ovoj gradskoj saobraćajnici funkcionisati normalno.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara