Foto: Pixabay

Rekordni broj izvršnih direktora predviđa usporavanje svetske privrede

Foto: Pixabay
Direktori svetskih kompanija pokazuju najveći nivo pesimizma od 2012. godine prema ekonomskim izgledima za 2020. godinu a nadpolovična većina njih smatra da će se rast globalne privrede usporiti tokom sledećih 12 meseci.

U globalnoj anketi koju sprovodi revizorska firma PwC se navodi da 29% poslovnih lidera smatra da će ekonomija usporiti 2019. godine, a da je isti stav godinu pre toga imalo svega 5% njih.

U izveštaju predstavljenom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu se navodi i da se broj direktora koji predviđaju brži rast skoro prepolovio sa prošlogodišnjih 42%.

PwC je na najveći pesimizam prema globalnom ekonomskom rastu naišao u Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i na Bliskom Istoku. 

Sa druge strane, najbolje projekcije za stanje ekonomije imaju lideri u centralnoj i istočnoj Evropi. 

Direktori takođe ne gledaju optimistično na perspektivu sopstvenih kompanija u narednoj godini, jer samo 27% njih navodi da su "veoma uvereni" u rast svoje organizacije u narednih 12 meseci, što je najniži nivo koji PwC zabeležio od 2009. godine, neposredno nakon Svetske ekonomske krize.

Iako je samopouzdanje kompanija u vidljivom padu, postoje velike varijacije između stavova najvećih ekonomija, tako da se izgledi za globalni rast najbolje ocenjuju u Kini i Indiji, a najlošije u Japanu, Francuskoj i Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ:


pošaljite komentar

Nema komentara