Respiratori nisu poskupeli tokom krize, kažu proizvođači

Pexels

Uprkos tvrdnjama državnog vrha Srbije da su respiratori drastično poskupeli i da se države služe i nečasnim sredstvima da ih nabave, proizvođači kažu to nije moguće i da nisu povećavali cene, piše Radio Slobodna Evropa.

Nemačka kompanija Dreger, jednoj od vodećih proizvođača na tržištu medicinske opreme, kaže da nije povećavala cene tokom pandemije koronacirusa i da nude i „manje popuste“. Portparol kompanije Melani Kaman izjavila je za RSE da Dreger čini sve da zadovolji potražnju u svetu. „Isporuka narudžbina Federalne vlade Nemačke proširena je na čitavu godinu. Istovremeno, međutim, isporučivaćemo više uređaja u inostranstvo nego u samoj Nemačkoj. Samo u martu 2020. isporučili smo respiratore u 54 zemlje“, rekal je Kaman.

Kako piše RSE, prema dokumentima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, Srbija je od nemačkog Dregera kupila 15 respiratora. Ponuda kompanije bila je oko 16 000 evra po uređaju.

Generalni direktor švajcarske kompanije Hamilton Medical Jens Halek rekao je za RSE da su cene respiratora ostale nepromenjene u odnosu na period pre pandemije i osuđuje „bilo kakvo oportunističko korišćenje“ krize. Što se tiče procedure nabavke, Halek kaže da je ona ista kao i za drugu medicinsku opremu. „U zavisnosti od toga gde ste, pošaljete zahtev nekom od vaših prodajnih zastupnika ili našem distributivnom partneru. Inače, proces kupovine je isti kao i za sve ostalo. Pošaljete zahtev, dobijete ponudu, ako vam odgovara, pošaljete porudžbinu, dobijete fakturu i, nakon što platite, sledi isporuka“, kaže Halek.

On je dodao da njegova kompanija nije prodala respiratore zemlji koja je ponudila više novca, uprkos ranije sklopljenom ugovoru. „Ne kockamo se sa ljudskim životima. Nismo čuli da se tako nešto dešavalo u drugim kompanijama“, izjavio je Halek.

Irska kompanija Narooma Medical saopštila je za RSE da nikada nije odbila već dogovorenu ponudu zbog treće strane koja je nudila više novca. „Narooma Medical ne posluje na taj način”, saopštila je kompanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je govorio da se države širom sveta grabe za respiratore i da u tu svrhu koriste i „crne fondove“. „Ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima, da rešavamo stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom, da znate. Ako bude moralo snalazićemo se i na taj način, jer ne možete drugačije“, rekao je Vučić. O tome da li država može da ima „crne fondove“ oglasili su se i stručnjaci.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ana

    Aleksandre Vucicu odgovaraces krivicno za korupciju, jos u doba pandemije