Rio Tinto ulaže 140 miliona u ekologiju, NVO tvrde da treba najmanje 450

Foto: Pixabay

Rudarska kompanija Rio Tinto najavila je da će u okviru Projekata Jadar u ekologiju uložiti 140 miliona dolara. Nevladine organizacije predvođene Podrinjskim anti-korupcijskim timom (PAKT) iz Loznice, tvrde da bi u skladu sa razmerama tog projekta ulaganja u ekologiju morala da budu najmanje 450 miliona dolara, preneo je list Danas.

Nameru Rio Tinta objavila je njegova savetnica za zaštitu životne sredine, Margareta Milosavljević. Ona je istakla da će se u Projektu Jadar primeniti najviši standardi u upravljanju vodama, bezbednosti i zaštiti od poplava: 100 miliona dolara biće uloženo u zaštitu životne sredine, a u postrojenje za preradu otpadnih voda blizu 40 miliona dolara.

Prema planu Rio Tinta, Projekat Jadar podrazumeva eksploataciju litijuma u okolini Loznice, odnosno dolini reke Jadar. Ona napominje da je kompanija svesna kompleksnosti i veličine Projekta Jadar, kao i da je jasno zašto on izaziva veliku pažnju javnosti.

"Za našu kompaniju je od velike važnosti odnos prema životnoj sredini i klimatskim promenama, i u skladu sa tim upravljanju vodama se pristupa prema najvišim standardima u svim operacijama Rio Tinta, kako bi se ispunili ciljevi održivosti na koje smo se obavezali", rekla je Milosavljević.

Na tvrdnje Rio Tinta reagovala je organizacija PAKT iz Loznice, koja je zbog Projekta Jadar organizovala proteste. Pored njih oglasilo se Udruženje Ne damo Jadar, kao i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini.

Te organizacije upozoravaju, kako navode, na "opsenarska obećanja" Rio Tinta da će u zaštitu životne sredine i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uložiti 100 miliona dolara. Tvrde da je za samo jedno takvo postrojenje, za grad od 100.000 stanovnika, potrebno 20 miliona.

RIO TINTO: VODAMA U DOLINI JADRA ĆEMO UPRAVLJATI PO ZAKONU

Pored toga, Rio Tinto navodi da će kompletna investicija u rudnik koštati između 1,5 i 1,8 milijardi dolara, a evropski standard ulaganja u ekološke standarde u odnosu na vrednost investicija, iznosi 3:1, ukazuje se u saopštenju.

Preneseno na Projekat Jadar, te organizacije računaju da bi kompanija na investiciju od 1,5 milijardi dolara, u zaštitu životne sredine zapravo morala da uloži minimalno 450 miliona dolara.

Organizacije napominju da će projektom eksploatacije litijuma u dolini Jadra potencionalno biti ugroženo više od 2,5 miliona građana Srbije. Napominju i da igra sa investicionim ciframa kompanije utiče na eventualne javne prihode.

Prema uverenju ovih organizacija, "Rio Tinto krije papire koji dokazuju koliko su do sada zaista uložili u projekat, a da sa druge strane postoji mogućnost da kompanija neće plaćati rudnu rentu sve dok ne povrati uložena sredstva".


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.