Rio Tinto zabrinut zbog najava povlačenja prostornog plana Projekta "Jadar"

Foto: Pixabay

Uprava rudarske kompanije Rio Tinto saopštila je kako je zabrinuta zbog mogućeg povlačenja prostornog plana za realizaciju Projekat "Jadar", kojim bi u Srbiji počela eksploatacija litijuma. Saopštenje je stiglo kao reakcija na najavu da će Vlada Srbije danas odlučivati o ostanku te kompanije u Srbiji.

Navodi se da je ta kompanija posvećena razvoju tog projekta "u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala".

"Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", stoji u saopštenju Rio Tinta.

Premijerka Ana Brnabić sazvala je za danas u 17 časova sednicu Vlade na kojoj će se diskutovati o Projektu "Jadar", a nakon toga će se predstavnici vlasti u 18 sati obratiti medijima.

U međuvremenu, saopštenje kompanije Rio Tinto poslato je na adrese više redakcija i sa zvanične i-mejl adrese Vlade Srbije, koja se izvinila zbog greške. 

"Greškom je sa mejla Pres službe (Vlade Srbije) prosleđeno saopštenje agencije Represent. Molimo vas da uvažite naše izvinjenje zbog nenamerne greške, s obzirom na to da nije u pitanju saopštenje Vlade Srbije I da je u pitanju saopštenje agencije od koje i Pres služba dobija obaveštenja i vesti", navodi se u kratkom saopštenju.

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?

Prilikom glasanja o novom sastavu Vlade Srbije 2020. godine, premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Rio Tinto biti strateški partner Srbije u eksploataciji litijuma koja je planirana u dolini reke Jadar blizu Loznice.

Protesti građana i nevladinih organizacija, uz zahteve da se ta kompanija protera iz Srbije, počeli su nedugo nakon usvajanja više strateških dokumenata koji su omogućavali sprovođenje Projekta "Jadar".

Prema ranijim najavama, Rio Tinto je planirao da počne sa eksploatacijom litijuma u Srbiji 2026. godine, ali je zbog protesta i pritisaka javnosti taj rok pomerio za godinu dana kasnije.

Pored Loznice litijum u Srbiji istražuju brojne kompanije u okolini Valjeva, Požege, Gornjeg Milanovca, Jagodine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.