Roboti pomažu lekarima u Italiji

Foto: Marcy Sanchez

Šest robota pomažu lekarima i medicinskim sestrama da se brinu o pacijentima u bolnici Ćirkolo u Varezeu. Roboti se nalaze pored kreveta pacijenata, prate parametre bolesnika i prenose ih bolničkom osoblju. 

“ Uz pomoć mojih sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu sa pacijentima, bez direktnog dodira”, opisao je svoj rad novinaru Rojtersa robot Tomi, koji je ime dobio po sinu jednog od lekara. Korišćenjem robota u bolnicama smanjuje se i rizik od infekcija, a medicinsko osoblje može da se brine za one pacijente koji su u teškom stanju. “ To je kao da imate još jednu medicinsku sestru”, kaže doktor Frančesko Dentali, direktor intezivne nege u ovoj bolnici. 

Roboti ne moraju da nose zaštitne maske i odela a imaju i još jednu prednost, nisu iscrpljeni. Čim napune baterije mogu da nastave sa radom. 

Italija je jedna od zemalja najteže pogođenih koronavirusom. Više od četiri hiljade zdravstvenih radnika u ovoj zemlji koji su lečili obolele i sami su se zarazilli, dok je 66 lekara umrlo. Od koronavirusa u Italiji je umrlo više od 13 hiljada ljudi, odnosno trećina od svih smrtnih slučajeva u svetu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara