Ilustracija FOTO: Pexels

Roditelji teško bolesne dece od danas će dobijati punu platu na bolovanju

Ilustracija FOTO: Pexels
Roditelji teško bolesne dece od danas će, po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji stupa na snagu, za odsustvo s posla zbog nege deteta dobijati nadoknadu u visini 100 odsto zarade, umesto dosadašnjih 65 odsto, pišu Večernje Novosti. 

To, međutim, važi samo za one koji tek otvaraju bolovanje, dok će svi koji su bolovanje započeli po starom zakonu, do isteka četiri meseca, koliko su po ranijim pravilima mogli da odsustvuju s posla, dobijati nadoknadu u visini 65 odsto plate, a na 100 odsto prelaze tek ako im ta bolovanja budu produžena.


Po novom zakonu, bolovanje će se isplaćivati zaposlenom roditelju 100 odsto, u slučaju teškog oštećenja zdravstvenog stanja deteta do izlečenja, a najduže do njegove 18. godine. 

"Novo pravilo važi za teška oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti i teška pogoršanja zdravstvenog stanja", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja i dodaju da su u javnosti  mnogi pogrešno protumačili izmenu zakona, očekujući da će za svako bolovanje zbog bolesti deteta, roditelj dobiti naknadu 100 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara