Foto: Pixel

Rojters: Srbija je mali igrač, ali generiše 10 odsto BDP-a od IT-ja

Foto: Pixel

Agencija Rojters piše o ubrzanom razvoju srpskog IT sektora i njegovom doprinosu ubrzanju rasta bruto proizvoda zemlje.

Britanska agencija navodi da Srbija iako mali igrač u svetskim pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP-a od informacionih tehnologija.

Srbija, zemlja koja smatra pronalazača Nikolu Teslu jednim od svojih najpoznatijih sinova, gleda na tehnologiju kao sredstvo koje će joj pomoći da izađe iz višedecenijske ekonomske stagnacije u koju je upala nakon ratova na Balkanu 90-ih godina, počinje priču britanska agencija.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je izvoz tehnologije doneo zemlji u dosadašnjem toku godine milijardu evra (1,2 milijarde dolara) u poređenju sa oko 900 miliona evra u 2017. godini, čime se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede, navodi se u tekstu.

Srpske kompanije, dodaje se dalje, proizvode softvere za širok spektar industrija - od poljoprivrede do medicine, kao i aplikacije za prevoznike tipa "Uber", za klaud tehnologije, onlajn igrice... Bave se takođe pružanjem usluga kol-centara (call) i pomoći klijentima.

U tekstu se napominje da pod premijerkom Anom Brnabić (42), čiji prethodni radni angažman karakteriše promovisanje preduzetništva, Srbija pojačava podršku start-ap sceni i animira multinacionalne kompanije da započnu poslovanje u Srbiji, privlačeći strane investitore niskim platama i subvencije do 10.000 evra po zaposlenom.

"Informatika i visoke tehnologije, kao i digitalna agenda su budućnost naše ekonomije", izjavio je za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"IT sektor u Srbiji je proizvod naše inteligencije... moramo da nastavimo da obučavamo što više ljudi za rad u ovom sektoru", dodao je on.

U tekstu se takođe navodi da su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući Majkrosoft, IBM i Intel, ili već osnovale razvojne centre u Srbiji ili su dale licence za autsorsing usluge lokalnim firmama, nudeći tri puta veća primanja od prosečne mesečne plate od 420 evra, ali su i te visoke plate i dalje niže od onih koje bi plaćale u zemljama Evropske unije.

Navodeći da i kompanija Gugl podržava rastuću startap scenu u Srbiji udruživši snage sa organizacojom beogradske tehnološke zajednice Startit, Rojters je predstavio pojedine najuspešnije srpske IT firme koje su se probile na medjunarodno tržište kao što su Nordeus, koji je razvio igricu "Top Eleven Football Manager", koja je na vrhu liste najprodavanijih u prodavnicama aplikacija.

Takođe pominju i firmu Stroberi Enerdži, koja razvija “pametne” klupe koje se nalaze na javnim mestima, napajaju se solarnom energijom i korisnicima omogućuju pristup bežičnom internetu, punjenje telefona i informacione servise.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara