Rok za vađenje novih oružnih listova ističe u martu, zamenjeno svega petina

Foto: Pexels

Rok za zamenu oružnih listova u Srbiji ističe 5. marta, a procedura za uzimanje novih dokumenata je koplikovanija i skuplja, obzirom da je za zamenu dokumenata potrebno izdvojiti i više od 12.000 dinara, prenosi današnja Politika.

Zakonom o oružju koji je usvojen 2016. godine je građanima dat period od tri godine da obezbede nova dokumenta, a Vlada Srbije je prošle zime predložila da se taj rok dodatno produži za godinu dana.

Uprkos tome, u proteklih 12 meseci iz nedovoljno jasnih razloga nije zamenjena ni petina oružnih listova, a obzirom da je do primene ostalo tri nedelje očekuje su gužve i u policijskim stanicama i domovima zdravlja.

List navodi da, prema nezvaničnim podacima, najmanje 600.000 stanovnika Srbije ima dozvolu za vatreno oružje, a da bi država prihodovala oko 30 miliona evra ako bi svako od njih platio novu dozvolu, neophodne takse, lekarsko uverenje i uverenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Spisak svih plaćanja za vađenje novog oružnog lista nalazi se na veb-prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pored toga, Politika navodi i da je kazna za vlasnike oružja koji ne izvade nova dokumenta, kao i da je poslednjim propisima ukinuta kategorija trofejnog oružja.

PROČITAJTE JOŠ:

Instagram zatvara svoja vrata za elektronske cigarete i oružje

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Mića

    Potrebno je da se rok produži još za godinu dana kako bi smo mogli da sve papire sakupimo i registrujemo ponovo, mada smo jednom sve to odradili.

  • Milfhajlović

    Ako misle da im 500 000 vlasnika oružja ne da glas, onda neka ne produže rok i smanje takse...