RTS: Krajem januara subvencije za stolariju u svim beogradskim opštinama

Foto: Pixabay

Iz Ministarstva rudarstva i energetike poručuju da će za zamenu stolarije, koja se radi u 67 opština u Srbiji, krajem meseca moći da se prijave sve opštine u Beogradu, preneo je RTS. Prednost prilikom dodele tih subvencija, kako se objašnjava imaće oni građani koji imaju najlošije prozore.

Dugo najavljivani konkurs je otvoren i za žitelje Palilule, obezbeđena su sredstva za oko 300 domaćinstava, a krajem januara sledi novi konkurs sa više sredstava, gde će moći da se prijave sve gradske opštine.

Državni sekretar u mninistarstvu energetike Zoran Lakićević kaže da mogu da se prijave svi građani koji žive u stanu ili su vlasnici stana ili kuće. Prema njegovim rečima, prikupljanje dokumentacije nije komplikovano.

"Postoji formular. Možete ga naći ili na veb-stranici opštine Palilula ili na veb-stranici grada Beograda. Dajete najosnovnije podatke: broj lične karte, adresa i dokaz da je započela legalizacija, ne mora da bude urađena, samo da je počeo postupak. Treba da se podnese i račun za struju", navodi Lakićević.

Kao primer dokaza za započetu legalizaciju je naveo građevinsku dozvolu, a kada je reč o građanima koji žive u legalizovanim objektima, oni u opštini mogu da uzmu  dokaz o legalizaciji, a kako se dodaje validna je i potvrda iz katastra.

Lakićević ističe da je najbitnije za prijavu da građani uzmu i prilože premer i predračun za ono što žele da urade od jedne od firmi koja se nalazi na spisku pretkvalifikovanih za taj posao, a koju će izabrati na formularu.

Srbiji ne treba ugalj, već energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije
Srbija uređuje dodelu državne pomoći za životnu sredinu i energetiku

"Na tom premeru i predračunu stoji šta će da rade i cena. Nakon toga će komisija opštine Palilule da izađe i obiđe svaku zgradu i svaki stan koji je prijavljen", dodaje Lakićević.

Ko ima prednost prilikom dodele subvencije imaju, prema njegovim rečima, procenjuje komisija koja je formirana pri opštini.

"Postoji Komisija koja radi evaluaciju prijava i građani će da dobiju formular na kome će da zaokruže koje prozore imaju, da li imaju drvene stare jednostruke, oni nose najviše poena, dvostruke prozore sa dva krila, oni nose malo manje poena i način grejanja. Posle toga se radi bodovanje i pravi se rang lista", objašnjava Lakićević.

On navodi da je u komisiji šestoro ljudi, a da na teren izlazi dvoje, kao i da prilikom prvog izlaska komisija napravi zapisnik na osnovu kojeg se uveri da li ono što je traženo zaista stoji. Kada se budu uradili objekti onda komisija ponovo izlazi da verifikuje da li je to urađeno.

Iskustvo u 67 opština je pokazalo, kako je naveo, da je potrebno par nedelja da komisija obiđe sve stanove nakon što je primila sve prijave: "Potom se pravi preliminarna rang-lista, građani imaju pravo na prigovor ili komentar mesec dana nakon toga", rekao je Lakićević.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Bob rock

    Jedini uslov je da domaćin mora biti član biblioteke

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.