FOTO: Nova ekonomija

Rumunija otvara tržište rada za Vijetnamce i Nepalce

FOTO: Nova ekonomija

Rumunska vlada će povećati kvote za zapošljavanje stranih radnika koji nisu iz EU za 50 odsto, što znači da će biti odobreno 30.000 radnih dozvola, piše Biznis Rivju (Business Review).  Razlog je navodno veća potražnja lokalnih kompanija za radnicima koje tvrde da su pogođene krizom radne snage.

Poslodavci tvrde da je teže nego ikada da se pronađu novi radnici u Rumuniji u sektorima kao što su građevinski radovi ili brodogradnja, zbog čega žele da dovedu strane radnike.

Vlada je planirala da ove godine izda 13.500 radnih dozvola, ali je u januaru odlučila da podigne broj na 20.000.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Kina i Turska bile su dve vodeće zemlje odakle u Rumuniju stižu radnici migranti. Međutim, Vijetnam, Šri Lanka, Indija i Nepal sada mogu postati glavni izvori radne snage za rumunske kompanije.

PROČITAJTE JOŠ: RUMUNIJA SPREMNA DA UVEZE POLA MILIONA PAKISTANACA

„Dovođenje stranih radnika je jedina kratkoročna opcija za Rumuniju, jer su polovina nezaposlenih  alkoholičari i nisu sposobni za rad", izjavio je Dragos Anastasiu, vlasnik Eurolines grupe.

Ministarstvo rada tvrdi da je na raspolaganju skoro 60.000 radnih mesta, a kompanije koje ih nude nikada ne pronalaze radnike.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.