FOTO: Max Pixel

Rusija najveći investitor na Zapadnom Balkanu

FOTO: Max Pixel

Zapadni Balkan može da postane alternativna lokacija za direktne strane investicije, navodi Bečki institut za međunarodna istraživanja (WIIW) u nedavnom izveštaju, navodeći da su razlozi za to nedovoljno iskorišćena radna snaga i poboljšana infrastruktura.

U izveštaju WIIW-a o poslovanju u regiji, navodi se da na priliv stranih direktnih investicija u 2018. godini utiču globalni faktori poput sankcija Rusiji, carine SAD-u, Bregzit, digitalizacija...

Prema podacima centralnih banaka zemalja regije, najveći investitor u petogodišnjem periodu u regiji je Rusija, nakon čega slede Austrija i Norveška, prenosi SEEbiz.

Najviše investicija privukla je Slovenija, a u toj zemlji susedna Austrija uložila je 16,4 milijardi evra u petogodišnjem periodu. Istovremeno, Austrija je u devetogodišnjem periodu 2005-2013 najveći investitor u Srbiji sa 2,3 milijarde evra. Ta zemlja je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, gde je od 1994. do kraja 2016. godine uložila 1,2 milijarde evra.

U periodu od 2014. do aprila 2018. godine, Holandija je najveći investitor u Hrvatskoj sa 3,35 milijardi evra.

Rusija je najveći investitor u Crnoj Gori sa ukupno 426 miliona evra ulaganja. Švajcarska je vodeći investitor u Albaniji (1,08 milijardi evra), i u Makedoniji (277 miliona evra) za petogodišnji period, prenosi SEEbiz.

 Na Kosovu je Nemačka najveći investitor sa 436 miliona evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara