Foto: Pexels

Ruska inspekcija pojačala kontrolu uvoza pašteta Juhora i Neoplante

Foto: Pexels
Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor - Roseljhoznadzor, objavila je na svom zvaničnom sajtu da su dva srpska proizvođača mesnih prerađevina Neoplanta i Juhor trenutno pod kontrolom ove inspekcije. 

Domaći proizvođači stavljeni su na listu krajem februara, odnosno početkom marta, nakon što je inspekcija utvrdila da se u njihovim paštetama nalazi DNK životinja od kojih ovi proizvodi, prema deklaraciji, nisu napravljeni, prenosi Politika.

Tako je u Neoplantinoj pašteti Patelina s ukusom svinjske šunke pronađen pileći DNK, dok je u Juhorovoj goveđoj pašteti, detektovan DNK svinje. Proizvođači ove informacije nisu naveli na deklaraciji, zbog čega će u narednom periodu trpeti posledice kroz pojačanu kontrolu ruske inspekcije.

Kako je objavljeno u Politikom dodatku Potrošač, zbog ovakvih nalaza kompanije iz Jagodine i Novog Sada nalaze se u takozvanom žutom statusu, odnosno biće 90 dana pod pojačanom prismotrom inspekcije.Biće im kontrolisani uzorci u laboratoriji za svaku izvoznu pošiljku, navodi se u tekstu.

Domaće kompanije, čiji proizvodi će odsad biti pod prismotrom Roseljhoznadzora, kažu da su njihove interne kontrole pokazale drugačije rezultate.

Kompanija Juhor izvozi proizvode u Rusiju već 10 godina i, kako kažu, dosad nisu imali ovakvu situaciju:

"Odmah nakon prijave reagovali smo vanrednom kontrolom celokupnog lagera, kao i procesa proizvodnje i nismo utvrdili navedene neusaglašenosti. Sigurni smo da ćemo nakon režima pojačanog nadzora, biti vraćeni u prvobitni status", rekli su u Juhoru.

U Neoplanti kažu da su, odmak nakon prijave, analizirali svoje proizvode i nisu pronašli tragove pilećeg DNK u proizvodu, koji sadrži svinjsko meso. Oni su, naveli i da piletina kao sastojak nije alergen, te stoga, ukoliko postoji i najmanja mogućnost da se ona u malim količinama nađe u proizvodu, čiji je glavni sastojak meso drugog porekla, proizvođač, prema zakonu, nije obavezan da to istakne u deklaraciji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara