Sa Rusijom pregovaramo o nuklearnim tehnologijama, pravnu pomoć plaćamo 3,6 miliona

Foto: Pxfuel

Kabinet ministra Nenada Popovića sklopio je ugovor sa novosadskom advokatskom kancelarijom Nemanje Aleksića za pravnu pomoć u pregovorima, sklapanju ugovora i realizaciji projekta izgradnje i osnivanja Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije u Srbiji. Ovaj Centar trebalo bi da bude osnovan u saradnji sa ruskom državnom korporacijom Rosatom.

Advokat Aleksić u javnosti je poznat zbog tužbi protiv novinara i sudskog postupka u kome je bio osumnjičen zajedno sa pokrajinskim sekretarom Zoranom Gojkovićem.

SRBIJA S RUSIJOM POKREĆE RAZVOJ NUKLEARNE TEHNOLOGIJE

Ugovor koji je Kabinet ministra zadužen za inovacije i tehnološki razvoj sklopio ugovor sa advokatskih društvom advokata Nemanje Aleksića odnosi se na podršku realizaciji Međudržavnih sporazuma potpisanih između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije, a u vezi sa saradnjom sa ruskom državnom korporacijom Rosatom, piše u odluci o dodeli ugovora.

Vrednost ugovora je 3,6 miliona dinara sa PDV-om, odnosno oko 30,6 hiljada evra za godinu dana obavljanja posla.

Kancelarija Aleksić bi trebalo da pruža pravnu pomoć u vezi sa zaključivanjem Sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o saradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije na teritoriji Srbije.

Predviđa se i zaključivanje generalnog ugovora o sprovođenju ispitivanja, izvođenju radova u pripremnom periodu i predprojektnih radova, projektovanju, isporuci, izgradnji u puštanju Centra u rad.

SLOVENIJA ODOBRILA PROŠIRENJE NUKLEARNE ELEKTRANE KRŠKO

Pravnu pomoć kancelarija bi trebalo da pruži i prilikom zaključivanja svih drugih ugovora i pravnih poslova vezanih za izgradnju Centra, uključujući i zaključenje ugovora o finansiranju njegove izgradnje od strane domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.

Ukoliko srpski i ruski nadležni organi donesu odluku o osnivanju Centra, kancelarija Aleksića bi trebalo da pruža pravnu pomoć oko izrade osnivačkog akta i drugih dokumenata kojima se definišu udeli "ovlasćenih organizacija" Srbije i Rusije. 

Advokatska kancelarija treba da učestvuje u pregovorima sa predstavnicima Kabineta ministra Nenada Popovića i Vlade Ruske Federacije.

Ministar Popović je u julu 2019. godine rekao da se radi na pripremi međudržavnog sporazuma sa Rusijom o uspostavljanju Centra za nuklearne nauke, istraživanja i inovacije u Srbiji.

BIL GEJTS RAZVIJA NUKLEARNI REAKTOR NAJNOVIJE GENERACIJE

U januaru iste godine je za nedeljnik "Vreme" objasnio da bi se, kada je reč o upotrebni nuklearne energije, trebalo fokusirati na projekte sa Rosatom koji mogu da donesu "najbrže rezultate za Srbiju". 

"Centar u Srbiji bio bi zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje. To bi bila poslednja generacija nuklearnih tehnologija, i sa takvim centrom Srbija bi sasvim sigurno mogla da postane lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima. Taj centar bi bio baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u ovoj oblasti, ali i centar gde bi se obučavali kadrovi iz celog sveta", rekao je Popović za Vreme.

Advokat Aleksić, lažni lekarski izveštaj i pritisci na medije

Podsetimo, advokat Nemanja Aleksić je u žižu javnosti dospeo nakon objavljivanja istraživačke priče redakcije BIRN u kojoj se navodi da je pokrajinski sekretar za zdravtsvo Zoran Gojković u decembru 2011. godine sačinio lekarski izveštaj o navodnoj povredi advokatice Marine Džepine iz advokatske kancelarije Aleksić, koji joj je bio potreban kako bi opravdala izostanak sa jednog suđenja.

PET KOMPANIJA ZAINTERESOVANO ZA IZGRADNJU NUKLEARNE ELEKTRANE U BUGARSKOJ

Gojković nije ni pregledao Džepinu, a izveštaj je overio potpisom i pečatom drugog lekara bez njegovog znanja. Zbog toga je pokrenut i sudski postupak, a osumnjičeni su Gojković, Aleksić i još dvoje advokata. Gojković je na sudu naveo da je "verovao svom prijatelju i da nije slutio da će izveštaj biti zloupotrebljen". Policija je kasnije utvrdila da Džepina nije ni povredila nogu

Advokat Nemanja Aleksić je u telefonskom razgovoru pretio novinarski BIRN-a da će "da se bavi njima", a nakon objavljivanja teksta novinarska agencija Tanjug je objavila da je kancelarija Aleksić podnela tužbu protiv redakcije BIRN-a.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.