SAD sankcionišu saradnike trgovca oružjem Slobodana Tešića

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije devetorici srpskih državljana i isto toliko domaćih firmi zbog direktnih ili indirektnih veza sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Podsećamo, uzbunjivač iz valjevske fabrike Krušik, Aleksandar Obradović, izjavio je za medije da je taj proizvođač naoružanja svoje mine po povlašćenim cenama prodavao između ostalih i kompanijama u Tešićevom vlasništvu.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, to ministarstvo je odluku doneo na osnovu akta predsednika SAD koja targetira počinioce korupcije ili kršenja ljudskih prava. 

„Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i udeo u vlasništvu imenovanih pojedinaca i entiteta... je blokirana i mora se prijaviti Kancelariji za kontrolu stranih sredstava (OFAC). Bez opšte ili posebne dozvole koju izdaje OFAC, pravila [tog državnog organa] zabranjuju sve transakcije između državljana SAD… i osobe čija je imovina blokirana", dodaje se u saopštenju.

U dokumentima se navodi daje Tešić prepoznat kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu, a da je zbog svoje umešanosti u izvoz naoružanja u Liberiji proveo skoro deceniju na Listi zabrane putovanja Ujedinjenih nacija.

„Da bi obezbedio ugovore o [izvozu] oružju sa raznim državama, Tešić bi direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć . Tešić je potencijalne klijente vodio na godišnje odmore, plaćao školovanje njihovoj deci u školama ili na univerzitetima na Zapadu i davao veliki mito da bi obezbedio ugovore", navodi se u saopštenju.

Na „crnu listu" dodate su i četiri kompanije zato što ih Tešić „kontroliše" ili poseduje: Partizan Tech, Technoglobal Systems, Charso Limited i Grawit Limited.

Tešićevi saradnici koji su se takođe našli na listi su Goran Andrić i njegova firma Velcom Trade, Esad Kapidžić i dve kompanije u kojima je direktor (Finrost Limited i Falcon Strategic Solutions) i Tešićev nećak Nebojša Šarenac.

Na spisku su trenutno i direktor Partizan Tech-a Zoran Petrović, pravni zastupnik iste firme Nikola Brkić, vlasnik firme Vectura Trans Milan Subotić, biznismeni Želimir Petrović, Sreten Cvjetković i Ljubo Maričić.

Pod sankcijama su se našle i dve kiparske i jedna honkonška firma koje su direktno ili indirektno radile za Tešića, Moonstorm Enterprises, Tardigrade Limited i Business Diversity Limited.

Istog dana, SAD je sankcije uvela i kompanijama povezanim sa letonskim oligarhom Aivarsom Lembergsom, kambodžanskom tajkunu Triju Fepu, zvaničniku iz iste države Kunu Kimu i dvojici državljana Venecuele.

Tokom 2019. godine Stejt department je javno imenovao oko 40 javnih službenika i članova njihove uže porodice zbog umešanosti u korupciju, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara