FOTO: Wikimedia

SANU i Univerzitet u Beogradu traže da im se vrati imovina zadužbina

FOTO: Wikimedia

Veliki broj najlepših zgrada u centralnim opštinama Beograda je imovina zadužbina koje BU i SANU traže da budu vraćane. Svojevremeno je samo Univerzitetu u Srbiji ostavljeno na brigu 77 zadužbina i 11 fondova, čija je imovina do Drugog svetskog rata vredela milijardu dolara. 


To ga je tada svrstavalo među tri najbogatija u Evropi.

Verujući da je za napredak Srbije najvažnije da ulaže u nauku, Luka Ćelović Trebinac, jedan od najbogatijih trgovaca, ostavio je svoje bogatstvo Velikoj školi i tako postao njen najveći dobrotvor. "Vrednost njegove zadužbine od 30 miliona dinara činila je gotovo polovinu ukupne ostavštine svih drugih donatora."

Najreprezentativnije zadužbinsko zdanje je palata kapetana Miše Anastasijevića u kojoj je Beogradski univerzitet ostao do danas.

Kralj Aleksandar Karađorđević poklonio je zgradu za studentski dom koji je to idanas, kralj Milan je darovao Botaničku baštu "Jevremovac", a kraljica Natalija Obrenović 9.000 hektara borove i hrastove šume na području Majdanpeka i Kučeva, kao i dva rudnika zlata.
-------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
-------------------------------------------------------------------------------------

Među univerzitetskim legatima dragov+cene su arheološke(Vasić-Hajdova), numizmatičke(Vajfertova) i umetničke(Vujićeva) zbirke, raritetne knjige i herbar, kao i vredni književni fondovi.

SANU želi da vrati nekretnine šest zadužbina i tri fonda, koje se nalaze na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Voždovcu.
 
Među njima je spomen-kuća akademika Jovana Cvijića, koja je sada muzej.

Matica srpska potražuje imovinu gotovo na celoj teritoriji Vojvodine: 15 zadužbina, među kojima je najveća Jovana i Marije Trandafil, Bogdana Dunđerskog, dr Miloša Bakšana, porodice Lotić i drugih dobrotvoraca. 

Na spisku su hiljade metara kvadratnih, desetine stavnova, desetak zgrada, mnogobrojne kuće i nekoliko dvoraca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.