Sastajalište „kod konja“ ponovo radi (FOTO)

Foto: Nova ekonomija

Završena je rekonstrukcija još jednog simbola Beograda - spomenika Mihailu Obrenoviću na Trgu Republike, saopštili su predstavnici gradske vlasti, a preneo RTS

Skinut je sloj nečistoće na reljefima koji prikazuju delove srpske istorije, urađena je rekonstrukcija postamenta i četiri kandelabra pored spomenika. Sa postamenta su uklonjeni i grafiti.

Spomenik je podignut 1882. godine i predstavlja prvi javni monumentalni spomenik sa predstavom vladara na konju u Srbiji. Svečano je otkriven na Svetog Nikolu, krsnu slavu Obrenovića, a događaj je zamišljen povodom proglašenja Кraljevine Srbije. 

Autor je italijanski skulptor Enriko Paci, a reljefi su rađeni prema crtežima arhitekte Кonstantina Jovanovića.

Spomenik je posvećen oslobođenju Srbije od turskog ropstva, o čemu govori kneževa desna ruka podignuta i uperena prema još neoslobođenim gradovima Srbije, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika Beograda

Na zadnjoj severnoj strani spomenika nalazi se scena Srpski guslar, a na prednjoj južnoj strani predstava Кnjaz Miloš u Takovu. 

Dva bočna reljefa prikazuju Narodnu deputaciju pred knjazom Mihailom i Srbe kako polažu zakletvu nad grobom svog vladara. 

Na čeonoj južnoj strani postamenta je grb Obrenovića, a na bočnim stranama pozlaćenim slovima su ispisani nazivi gradova, oslobođenih 1867 u vreme Mihailove vladavine: Beograd, Smederevo, Кladovo, Soko, Užice i Šabac

Spomenik knezu Mihailu, koji je ubijen u atentatu na današnji dan 1868. godine proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara