FOTO: Milorad Dimić/Wikipedia

SAZNAJEMO: 200 miliona za montažu praznične rasvete u Beogradu

FOTO: Milorad Dimić/Wikipedia

JKP Javno osvetljenje Beograd platiće 204 miliona dinara demontažu stare i montažu nove opreme za praznično osvetljenje, navodi se u dokumentu koji je nabavila Nova ekonomija.

Ovi troškovi stoje u Odluci o izmenama i dopunama Programa održavanja javnog (funkcionalnog i dekorativnog) osvetljenja u 2019. godini, koja je donesena na sednici Nadzornog odbora 13. septembra. 

Kako piše u Odluci, za radove na montaži potrebno je angažovanje većeg broja stručne radne snage, specijalne mehanizacije i obezbeđivanje materijala za osvetljenje 112 lokacija u Beogradu.

„Troškovi za svečano osvetljenje na navedenim lokacijama su formirani na osnovu troškova amortizacije opreme, troškova održavanja opreme, troškovi rada na montaži i demontaži opreme, troškova angažovanja transportnih sredstava i potrošnog materijala", navodi se u dokumentu.

Osim 204 miliona za novogodišnju i božićnu rasvetu predviđeno je 441,7 miliona dinara za održavanje funkcionalnog i 20,6 miliona za održavanje dekorativnog osvetljenja, odnosno ukupno 666.666.666 dinara bez PDV-a.

Odlukom je predviđena zamena sijalica kojima je prošao servisni vek, a grupna zamena obaviće se u 77 ulica i lokacija u Beogradu.

Kako se vidi iz troškovnika za redovno održavanje rasvete, usluga zamene jedne sijalice koštaće 2.804 dinara, te će u ovu svrhu biti potrošeno ukupno 184,6 miliona.

Između ostalog predviđeno je da Beograd zameni sijalice koje sadrže živu sijalicama koje su „Hg Free", odnosno bez udela žive. Takođe će biti izvršena zamena poklopaca na stubovima osvetljenja.

Dnevna kontrola uključenja i isključenja instalacija koštaće 119.000 dinara dnevno, skoro 43,5 miliona godišnje, a ručno uključenje i isključenje instalacije koštaće 47.600 po času, ukupno 1,6 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Za dekorativno osvetljenje Brankovog mosta 150 miliona


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.