FOTO: Orjen/Wikipedia

SAZNAJEMO: Beogradski metro ’zakočila’ povreda prava?

FOTO: Orjen/Wikipedia

Ugovor o ispitivanju zemljišta za izgradnju beogradskog metroa nije potpisan skoro dva i po meseca nakon dodele zbog toga što su jednom od učesnika konkursa navodno povređena prava u postupku, saznaje Nova ekonomija.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dodelila je 21. maja ugovor za analizu zemljišta za prvu fazu prve linije metroa grupi ponuđača koju čine preduzeća Geomehanika, BeoGeoAqua i Geoing Group za oko 6,9 miliona dinara.

Odluka%20o%20dodeli%20ugovora%20Metro

Nakon ove odluke nadležnoj državnoj Komisiji uložen je zahtev za zaštitu prava u postupku javne nabavke od strane Rudarskog instituta u Beogradu, koji je zajedno sa preduzećima Geobest i Geom ponudio da uradi isti posao po ceni od 6,35 miliona dinara.

Ova ponuda je ocenjena neprihatljivom na konkursu jer grupa ponuđača nije dokazala „ispunjenost zahtevanog kadrovskog kapaciteta", kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora iz maja. 

Naime, jedan od uslova iz konkursne dokumentacije je da ponuđač ima najmanje jednog inženjera sa licencom Inženjerske komore 393 u radnom odnosu ili angažovanog po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora, inženjer sa potrebnom licencom angažovan je od strane Rudarskog instituta po drugom osnovu – Ugovorom o delu.

Takođe, za jednog od dva geobušača koji čine kadrovski kapacitet ove grupe ponuđača „nije dokazano da je angažovan od strane ponuđača", dodaje se u Odluci.

U Rudarskom institutu, uprkos obećanjima, nisu odgovorili na molbu Nove ekonomije za komentar u vezi sa sadržajem žalbe upućene Komisiji za zaštitu prava u javnim nabavkama. 

Komisija je odbila da Novoj ekonomiji dostavi kopiju žalbe Rudarskog instituta budući da je postupak i dalje u toku.

„Republička komisija nije u mogućnosti da vam u toku postupka iznosi činjenice vezane za rad i odlučivanje", navodi se u odgovoru.

Javna nabavka za Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima razrade za prvu fazu prve linije metroa, pod čime se podrazumeva analiza zemljišta i izrada inženjerskogeološke dokumentacije, raspisana je 1. aprila. 

Podneti zahtev za zaštitu prava „zaustavlja dalje aktivnosti u postupku predmetne javne nabavke", navodi se u Obaveštenju o podnetom zahtevu objavljenom na portalu javnih nabavki Beograda.

Filip Rudić

PROČITAJTE JOŠ:

Gradsko preduzeće za metro potrošilo dve trećine budžeta na plate

Objavljen poziv za izgradnju zgrade na stanici ’Prokop’

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    Ovo nije povreda prava, ovo je krivicno delo zloupotrebe polozaja prilikom dodele javne nabavke - ako su tacne tvrdnje.