FOTO: Wikipedia

SAZNAJEMO: Posle besplatnog zemljišta, još 14 miliona evra za MTU

FOTO: Wikipedia

Nemačka kompanija MTU, kojoj je država poklonila zemljište vredno 6,25 miliona evra, dobiće još 14,6 miliona evra iz budžeta Srbije, prema ugovoru u koji je Nova ekonomija imala uvid.

Subvencija se dodeljuje preduzeću MTU Maintenance, ćerki-firmi nemačkog MTU Aero Engines, za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge.

Ugovorom sa Ministarstvom privrede MTU se obavezao da zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom do 2027. godine.

Između ostalog, MTU se obavezao da zaposlenima isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne.

Nemačka kompanija moraće da investira najmanje 100.900.000 evra do kraja 2025. godine, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava, odnosno sredstava koja ne sadrže državnu pomoć, ali ni finansiranje poput dodatnih uplata, zajmova članova grupacije ili bankarskih zajmova.

Subvencija će se isplaćivati u osam tranši, od 2020. do 2027. godine. Ugovor su 15. oktobra potpisali ministar privrede Goran Knežević i direktor MTU Maintenance Rajner Beker.

Kako je Nova ekonomija objavila sredinom oktobra, ovoj kompaniji je za isti projekat poklonjeno preko 25 hektara zemljišta vrednog 6,25 miliona evra, iako je član Upravnog odbora MTU obećavao da će firma kupiti zemljište u Srbiji.

Ministarstvo privrede odbilo je u julu 2019. da dostavi Novoj ekonomiji memorandum o razumevanju potpisan 7. maja sa kompanijom MTU Aero Engines AG, pozivajući se na poverljivost podataka.

Filip Rudić

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija subvencioniše danski Kentaur sa milion evra

(VIDEO) Drakulić: Strancima subvencije, a domaći „svemirski brod" se zaobilazi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.