Mihailović na sudu. FOTO: Wikimedia Commons

SAZNAJEMO: Srbija daje 17 miliona za spomenik četničkoj akciji

Mihailović na sudu. FOTO: Wikimedia Commons

Vlada Srbije donela je odluku da izdvoji skoro 17 miliona dinara na ime dotacije Fondaciji Halyard Mission radi izgradnje spomenika posvećenog spasavanju američkih vazduhoplovaca od strane kolaboracionističkog četnikog pokreta Draže Mihailovića.

"Odobravaju se Generalnom sekretarijatu Vlade sredstva u ukupnom iznosu od 16.910.000 dinara na ime dotacije fondaciji Halyard Mission, a radi pomoći u izgradnji spomenika u znak sećanja na spasavanje američkih vojnih vazduhoplovnih snaga u Operaciji Vazdušni most", navodi se u odluci Vlade.

Operacija Halijard, u Srbiji poznata pod imenom Operacija Vazdušni most, sprovedena je 1944. godine i procenjuje se da je u njoj spaseno oko 400-500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

Prema američkim vojnim izvorima, iz Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata ukupno je spaseno oko 2.350 savezničkih vazduhoplovaca, od čega oko 350 sa četničke teritorije i oko 2.000 sa teritorije pod kontrolom partizana.

Fondacija Halyard Mission je američka organizacija čiji je cilj da podigne svest javnosti o Operaciji Halijard kako bi "promovisala istorijske veze SAD i Srbije koje su zasnovane na vrednostima slobode i demokratije".

Dragoljub Mihailović osuđen je 1946. na smrt zbog ratnih zločina i saradnje sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata. Rehabilitovan je 2015. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Denisovic Ivan

    *kolaboracionističkog četnikog pokreta Draže Mihailovića*? To je bila vojska postojece drzave. Molim ispravite gresku. Prvo u svojoj svesti.

  • Љуба

    Занимљива је колизија између "колабрационистички" и спасавања савезничих америчких пилота, дакле сарађују с Немцима док помажу Американцима