FOTO: Vranje.rs

SAZNAJEMO: Srbija subvencioniše danski Kentaur sa milion evra

FOTO: Vranje.rs

Danski proizvođač profesionalne garderobe Kentaur, koji je juče u Vranju otvorio proizvodni pogon, dobiće od Srbije skoro milion evra subvencija, pokazuje ugovor koji je pribavila Nova ekonomija.

Kentaur Balkans, ćerka firma Kentaura A/S, će iz budžeta dobiti nešto više od 940.000 evra, kako se navodi u ugovoru između danske firme i Ministarstva privrede Srbije od 29. oktobra 2018.

Prva tranša subvencija od oko 289.000 evra biće isplaćena Kentauru ove godine, naredne godine biće isplaćeno 387.500 evra, a u 2021. godini ostatak od 263.800 evra.

Danska kompanija se obavezala da isplaćuje osnovnu zaradu najmanje u nivou minimalca, koji u oktobru iznosi 28.575 dinara neto, a ukupna primanja zaposlenih moraju biti najmanje 120 odsto minimalca.

U ugovoru se navodi da Kentaur mora da zaposli najmanje 300 radnika na neodređeno, sa punim radnim vremenom. 

Takođe mora da uloži najmanje 800.380 evra u naredne tri godine, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava, odnosno sredstava koja ne sadrže nikakvu državnu pomoć.

Otvaranje pogona u Vranju najvljeno je u velikom broju medija početkom sedmice. 

Svečanom otvaranju u četvrtak prisustvovali su vlasnik "Kentaur Group" Bernt Dal, amabasador Danske u Srbiji Anders Hogard i lokalno rukovodstvo, saopšteno je iz uprave Grada Vranja.

F. Rudić

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija poklanja zemljište vredno 6,25 miliona evra nemačkom MTU

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Alexandre

    Odlicna vest ! Znaci, sa samo milion evra, evo 300 zaposlenih, i to u Vranje. Danasnja vlada odlicno radi, prvo put odavno; svuda otvaa nova radna mesta.

  • miljan

    Ako ja prodam moja imanja na crnogorskom primorju za 10 milona eura i ulozim u posao neki u Vranje tipa, fabrika plastičnih wc šolja koje bih izvozio u Crnu Goru, onda ću i ja da dobijem još 10.000.000 eura od naprednjaka. Gori su od DPS i Mila koji nema što nisu opljačkali... Borite se ljudi da te pare ulažu u puteve i infrastrukturu za domaće privrednike.... Kao i borbu protiv korupcija da narod može da radi. POgledajte gradonačelnike u Nišavskom okrugu i okolini, sve migranti morlaci (ne srbi), iz Crne Gore koji nama ođe finansiraju DPS javno...