Ilustracija. FOTO: Pixabay

SAZNAJEMO: Tekstilna kompanija oslobođena plaćanja 1.000.000€

Ilustracija. FOTO: Pixabay

Opštini Raška odobreno je da oslobodi tekstilnu kompaniju LUSS PROTECT plaćanja zakupa nekretnina i zemljišta u iznosu od preko milion evra, navodi se u najnovijoj odluci Komisije za dodelu državne pomoći.

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio LUSS PROTECT 22. februara 2019. u okviru svoje kampanje „Budućnost Srbije", mnogi mediji su preneli da je fabrika otvorena „bez novčanih podsticaja države Srbije".

Međutim, iz odluke Komisije vidi se da je lokalna samouprava oslobodila ovu firmu plaćanja značajnih dažbina.

Kako se navodi u odluci, Opština Raška i LUSS PROTECT su 17. aprila 2018. zaključili Ugovor o zakupu za poslovno-proizvodni objekat fabrike tekstila površine 11.504 kvadratnih metara i pumpne stanice sa rezervoarom za pijaću vodu, kao i građevinskog zemljišta površine preko tri hektara.

Na zahtev Opštine, tim procenitelja je prethodno obavio veštačenje na osnovu kojeg je vrednost tržišne zakupnine za ovu nekretninu procenjena na skoro 7.000 evra mesečno.

Zatim je 16. avgusta 2018. zaključen ugovor kojim je LUSS PROTECT-u odobrena državna pomoć radi realizacije investicionog projekta putem umanjenja mesečnog zakupa u ukupnom iznosu od 480.000 evra. 

Na taj način je LUSS-u omogućeno da koristi ovu nepokretnost bez naknade 69,5 meseci, u periodu od 2018. do 2023. godine.

Prema nacrtu novog ugovora, iznos zakupnine čijeg će plaćanja LUSS biti oslobođen podiže se na 1.080.000 evra, što odgovara periodu od oko 13 godina mesečnog zakupa bez naknade.

Ova suma predstavlja 50 odsto dvogodišnjih bruto zarada za novih 200 radnika koje ta kompanija planira da zaposli u drugoj fazi investicionog projekta.

Prema podacima Agencije za privredne registre kompanija LUSS PROTECT je po 50 odsto u vlasništvu biznismena Zorana Mitrovića i Save Mitrovića.

Ova kompanija proizvodi radnu zaštitnu opremu, opremu za vojsku i policiju, korporativne uniforme i laku konfekciju u Draganićima u Raškom okrugu.

F.Rudić

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija poklanja zemljište vredno 6,25 miliona evra nemačkom MTU

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara