Foto: Pixabay

SHARE Fondacija tužila Fejsbuk i Gugl

Foto: Pixabay
SHARE Fondacija je Povereniku za informacije od javnog značaja podnela prekršajne prijave protiv kompanija Fejsbuk i Gugl zato što nisu ispunile obavezu i imenovale svoje predstavnike u Srbiji za pitanja zaštite podataka o ličnosti.

SHARE ocenjuje da kazna koju Poverenik može da izrekne visine do 100 hiljada dinara neće imati posledice po budžete tih firmi, ali da bi time signalizirao da nadležni organi Srbije nameravaju da zaštite svoje građane.

U maju ove godine, pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, SHARE Fondacija je poslala pisma na adrese 20 svetskih kompanija i pozvala ih da imenuju predstavnike u Srbiji, u skladu sa novim zakonskim obavezama.

„U trenutnim okolnostima, kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk posmatraju Srbiju, kao i mnoge zemlje u razvoju, kao teritorije za neregulisanu eksploataciju privatnih podataka građana, iako se Srbija novim Zakonom o zaštiti podataka uskladila sa pravilima jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da velike tehnološke kompanije nude svoje usluge građanima Srbije, obrađuju njihove podatke i na taj način prihoduju.

SHARE Fondacija takođe navodi da Fejsbuk i Gugl nisu obezbedili adekvatne kanale kojima se građani mogu obratiti, odnosno da su im uglavnom dostupni formulari za prijavu koji su na stranom jeziku.

„Naše iskustvo je pokazalo da takvi formulari nisu adekvatni jer zahtevaju od građana Srbije napredno znanje stranog jezika, ali i zbog toga što ovu vrstu komunikacije najčešće vrše programi koji šalju generičke automatizovane odgovore", kazao je SHARE u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara