FOTO: Pexels

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije: Godišnje nam odlazi pet odsto lekara

FOTO: Pexels

indikat lekara i farmaceuta Srbije ukazao je da se zdravstveni sistem Srbije suoučava sa egzodusom i manjkom zdravstvenog osoblja i pozvao premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zorana Lončara na dijalog, kako bi se taj problem rešio.

Predsednik tog sindikata Rade Panić je naveo da Srbiju godišnje napusti oko pet odsto lekara, što je opisao kao egzodus. Prema njegovim rečima, podaci Lekarske komore pokazuju da je u proteklih godina Srbiju zvanično napuštalo između 700 i 900 lekara. On je istakao kako nema ko da uspostavi dijagnozu i prepiše terapiju, nisu bitne renovirane zgrade i oprema. 

"Kada bi se zaposlilo dovoljno kadra, zdravstvo bi profunkcionisalo", rekao je Panić.

 

Predsednik Sindikata je ukazao da postoji interesovanje članstva za štrajk, ali da je u zdravstvu to veoma komplikovano, jer bi značilo uskraćivanje prava pacijentima i prouzrokovalo brojne probleme. Ipak, Panić ukazuje na to da se sindikati zdravstva sve više udružuju u zajedničkim zahtevima. 

"Premijerki Brnabić poručujem neka obrati pažnju, možda joj se se sledeće godine dese sindikati", rekao je Panić. 

On je ocenio da "zdravstvo grca" i da su priče o ulaganjima i tome da zdravstvo nije bilo bolje u poslednjih 40-50 godina samo deo predizborne kampanje. Panić je upitao i po kom je konkursu i kojim kriterikumima nedavno zaposleno 100 lekara za koje se tvrdi da su  najbolji kadrovi. 

Prema njegovim rečima, zaposleno je 800 servirki, uz ocenu da se radi o sigurnim glasovima za Srpsku naprednu stranku. Panić je naveo da o lošem stanju u zdravstvu govore liste čekanja, slanje na lečenje SMS porukama, kao i nedostatak adekvatnih terapija.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta ukazao je i na to da se novac iz zdravstva preliva u budžete javnih preduzeća kako bi se pokrila pojedina dugovanja. 
Poručio je i da bi zdravstvo trebalo odvojiti od politike i sugerisao da treba izbeći zapošljavanje stranačkih kadrova.

PROČITAJTE JOŠ: PROSEČNA PRIMANJA U POLICIJI 79.000 DINARA

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara