Sindikat Nezavisnost protiv prodaje fabrika koje prodaju oružje i vojnu opremu

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva Nezavisnost danas je ocenio da Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme treba da bude povučen iz skupštinske procedure jer je njime predviđena prodaja fabrika u oblasti namenske i odbrambene industrije koje su od strateškog značaja za državu.

"Zalažemo se za poštovanje zakona i Ustava Srbije kojim je izjednačena privatna i državana svojina, ali smatramo da uz dobar menadžment i državna svojina može da bude efikasna kao i privatna svojina, za šta ima primera i u EU", piše u saopštenju tog sindikata.

Ukazano je da se o privatizaciji fabrika namenske i odbrambene industrije moraju izjasniti ne samo Vlada Srbije i Skupština već i reprezentativni sindikati, stručna javnost i nevladine organizacije.

Predlog zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme po oceni sindikata "Nezavisnost" daje velika ovlašćenja Ministarstvu odbrane, a minimizira ulogu Vlade Srbije.

Takođe je navedeno da predložena rešenja nisu u interesu radnika u namenskoj i odbrambenoj industriji niti države.

"Rokovi za javnu raspravu o predloženim rešenjima su odredjeni po vojnom diktatu, a ne demokratskoj proceduri, i zato smatramo da Vlada Srbije treba da Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme povuče iz procedure", piše u saopštenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara