Sindikat Nezavisnost u fabrici Fijat krajsler automobili u Kragujevcu odustaje od štrajka

Sindikat Nezavisnost u fabrici Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu odlučio je da odustane od jednočasovnog štrajka upozorenja koji je trebalo da se održi danas popodne, rečeno je agenciji Beta u tom sindikatu.

"Doneta je jednoglasna odluka da se odustane od najavljenog štrajka upozorenja zato što se rukovodstvo fabrike nije udostojilo da nam potpiše obaveštenje o održavanju štrajka. Sa nepotpisanim obaveštenjem bi postojala opasnost da se štrajkačima vreme od pola sata provedeno u štrajku računa kao neopravdan izostanak sa posla i time znatno umanji predstojeći novogodišnji bonus", rekao je glavni poverenik Odbora sindikata Zoran Stanić.

Stanić je rekao da taj sindikat ne odustaje od štrajka upozorenja i najavio da će on biti održan u januaru, pošto uskoro zaposleni u FCA idu na kolektivni odmor.

On je ocenio da je i najavom štrajka, zahvaljujući medijima, postignut njegov cilj da se skrene pažnja rukovodstvu i Samostalnom sindikatu fabrike na neispunjene zahteve u vezi sa zaradama i uslovima rada, posle letošnjeg generalnog štrajka radnika u FCA.

Stanić je podsetio da je primarni cilj današnjeg štrajka upozorenja trebalo da bude podsećanje poslodavca da radnici te fabrike rade za nedopustivo male plate u veoma teškim uslovima, znatno gorim nego u ostalim Fijatovim fabrikama.

"Drugi cilj nam je bio da proverimo da li je poslodavac, posle letošnjih događanja, počeo da poštuje zakone države Srbije. Sa žaljenjem možemo konstatovati da poslodavac i dalje ne poštuje nacionalne zakone ni sopstveni Kodeks ponašanja niti svoje radnike. I dalje se radnicima uskraćuje niz prava koja radnici drugih fabrika imaju. Univerzalno je pravilo da je radnik cenjen onoliko koliko je plaćen a naši radnici rade više od, recimo, italijanskih radnika a plaćeni su četiri puta manje. Nedopustivo je i da radnici u decembru još nisu dobili zimske uniforme ili da radnici na liniji, zbog smanjenog budžeta, nemaju vodu za piće", navodi se u saopštenju koje je posle otkazivanja štrajka dostavljeno medijima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara