Sindikat prosvetara: Više od trećine nastavnika radi na određeno

Foto: Pixabay

Od trenutka kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, do ove godine, kada je Ministarstvo prosvete raspisalo četiri konkursa za prijem u stalni radni odnos, stiglo se do broja od čak 33 hiljade nastavnika u prosveti koji rade na određeno vreme, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Jasna Janković, kaže za Novu ekonomiju da je stav sindikata sasvim jasan u pogledu zabrane zapošljavanja, koja važi od 2014. godine.

„Naime, ova zabrana je i nastala zbog javnih preduzeća u koja je trebalo „upumpavati“ partijske kadrove, tako da je od samog početka prosveta u svemu tome bila samo kolateralna šteta. Iz te štete izašli smo ranjivi toliko da je od 108 hiljada ljudi koji rade u osnovnim i srednjim školama, čak 33 hiljade zaposleno na određeno vreme“, objašnjava Janković.

Prema njenim rečima, situacija će se delimično ublažiti, jer je Ministarstvo prosvete raspisalo četiri konkursa za prijem u stalni radni odnos.

„Ostaje nada da će direktori birati najbolje, pre svega one koji dugi niz godina rade na određeno vreme i da će se popraviti kvalitet nastave. Naravno, može nam se desiti i drugi scenario da posao dobiju oni sa partijskom knjižicom, a ne dugogodišnji radnici u sistemu“, naglašava sagovornica Nove ekonomije koja kaže da će sindikat ukazivati na eventualne zloupotrebe, jer se ti procesi sada nastavljaju, nakon što su obustavljeni zbog pandemije.

Na naše pitanje da li u vezi sa konkursima postoji neki sporazum, Jasna Janković kaže da je, posle štrajka i sporazuma 2015, stav Unije SPRS da sa ministarstvom više ništa ne potpisuje.

„Pomenuti Sporazum je stigao ne do realizacije, nego do suda jer je Unija SPRS tužila Vladu zbog neispunjavanja parafiranog. Jasno smo obučili naše predsednike na terenu šta im valja činiti. Borba će i ovde biti žestoka“, poručuje predsednica Unije i podseća na problem platnih razreda u prosveti još uvek nije rešen.

PLATNI RAZREDI I DALJE NA ČEKANJU

„Da, to vam je pomalo kao u narodnoj izreci: „Ne lipši magarče do zelene trave.“ Bojim se da smo mi još uvek samo taj magarac koji čeka, pravedne platne razrede", kaže sagovonica Nove ekonomije na pitanje o platnim razredima.

"Godine 2014. zbog njih smo štrajkovali, obećali su nam ih za prvi januar 2016, pa slagali. Onda smo sve dogovorili oktobra 2018, sa čim se složio čak i Međunarodni monetarni fond (MMF). I od toga ništa nije bilo, a čak je i sam ministar prosvete, Mladen Šarčević izjavio da ne zna zašto nije ispunjeno ono što je dogovoreno“, podseća predsednica Unije i dodaje da sada rok za platne razrede 1. januar 2021.

KAKO JE IZGLEDALA ONLAJN NASTAVA

U sindikatu kažu da su nastavnici dali sve od sebe, kada je, silom prilika, uveden nov način pohađanja nastave 17. marta, zbog mera zaštite.

„Nedovoljno obučeni, nedovoljno opremljeni, držali su nastavu na svojim računarima, tabletima, lap topovima i telefonima. Plaćali su sopstvenim sredstvima internet. Kao i obično, snalazili su se pomoću štapa i kanapa, ali to nije ni prvi ni poslednji put“, kaže Jasna Janković i smatra da treba uraditi detaljne analize tog procesa.

„Dakle, bilo je, prošlo je, ne povratilo se. A, ipak, ako se vrati neki drugi talas virusa, mislim da ćemo ponovo nepsremni uleteti u njega i plivati kako umemo i znamo,“ naglašava predsednica Unije.

Čedomir Savković


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • mile

    Direktori će birati najbolje,smešno,to i vrabci na granama znaju da će direktori birati one koji su se ispružili najviše. Javna tajna je,cena radnog mesta u prosveti je od 2-3.000 evra.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.